Setari Cookie-uri

Mușcătura de căpușă în sarcină: ce este de făcut?

Mușcătura de căpușă poate fi destul de periculoasă pentru oricine, însă sarcina impune condiții speciale de screening și mai ales de tratament, când este cazul. Tocmai de aceea sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai observat că ai fost mușcâtă de o căpușă sau dacă prezinți anumite simptome legate de boala muscaturii de căpușă (borelioză sau boala Lyme). Nu neglija niciodată mușcătura de căpușă!

De ce este mușcătura de căpușă periculoasă?

Unele căpușe pot fi infectate cu bacteria Borrelia (există mai multe specii, adesea răspândite regional și specifice unor anumite locuri/țări). Această bacterie pătrunde în organism și poate afecta organe vitale, ducând, în timp, la tulburări de articulații, sistem nervos și creier etc.. Atunci când s-a ajuns la astfel de tulburări spunem că deja se instalează boala Lyme.

Care sunt simptomele infecției recente cu Borrelia (borelioză)?

Simptomele infecției recente cu Borrelia pot varia în funcție de stadiul infecției și pot apărea în general la câteva zile sau săptămâni după ce o persoană a fost mușcată de o căpușă infectată. Este important să menționăm că nu toate persoanele infectate cu Borrelia prezintă simptome și, în unele cazuri, simptomele pot fi ușoare sau destul de nespecifice, ușor de trecut cu vederea o perioadă, până la agravare.

Citește și:

Principalele simptome ale infecției recente cu Borrelia pot include:

  • Eritem migrator - Un semn caracteristic al infecției cu Borrelia este apariția unei zone roșii sau purpurii în jurul locului mușcăturii de căpușă, cunoscut sub numele de eritem migrator. Această apare în aproximativ 70-80% din cazuri și de obicei începe să apară în decursul câtorva zile până la o lună de la mușcătura de căpușă. Eritemul migrator poate avea o margine exterioară roșie și să fie mai deschis în centru, dându-i un aspect de „țintă” sau cercuri concentrice.
  • Simptome gripale - În primele stadii ale infecției, persoanele infectate pot dezvolta simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, frisoane, dureri musculare și articulare, oboseală și dureri de cap.
  • Limfadenopatie - Uneori, ganglionii limfatici aproape de zona mușcăturii pot deveni măriți și sensibili, se pot simți la palpare sau chiar pot fi dureroși.

eritemul migrator in borelioza - muscatura de capusa Foto: Alexey Androsov/ shutterstock.com

Citește și:

Care sunt simptomele bolii Lyme?

Simptomele bolii Lyme pot varia în funcție de stadiul infecției și pot apărea în săptămâni sau chiar luni după ce o persoană a fost mușcată de o căpușă infectată. Boala Lyme se desfășoară de obicei în trei etape, iar simptomele pot fi diferite pentru fiecare etapă. Este important să subliniem că nu toate persoanele infectate cu Borrelia prezintă toate aceste simptome, iar unele simptome pot fi ușoare sau absente.

Iată principalele simptome ale bolii Lyme, împărțite în cele trei etape:

Etapa inițială (etapă precoce) a bolii Lyme:

  • Eritem migrator: Un semn caracteristic al bolii Lyme este eritemul migrator, o erupție cutanată circulară sau ovală care apare în jurul locului mușcăturii de căpușă. Eritemul migrator este uneori denumit și „țintă” datorită aspectului său caracteristic, cu o margine exterioară roșie și o zonă centrală mai deschisă la culoare.
  • Simptome gripale: Infecția precoce cu Borrelia poate provoca simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, frisoane, dureri musculare și articulare, oboseală și dureri de cap.
  • ganglioni măriți

Etapa intermediară (etapa timpurie disseminată) a bolii Lyme:

  • Erupții cutanate multiple: În unele cazuri, pot apărea mai multe eriteme migratoare în locuri diferite ale corpului.
  • Dureri articulare: Borrelia poate afecta articulațiile, cauzând dureri, umflături și inflamații.
  • Paralizie facială: Uneori, boală Lyme poate provoca paralizia nervului facial, ceea ce determină pierderea controlului muscular pe o parte a feței.
  • Tulburări neurologice: Pot apărea tulburări neurologice de tot felul, cum ar fi amețeli, dificultăți de concentrare, pierderea memoriei, confuzie sau probleme de somn.

Etapa avansată (etapa tardivă) a bolii Lyme:

  • Artrită Lyme: În unele cazuri, netratată, boală Lyme poate duce la artrită, cu dureri articulare severe, umflături și rigiditate.
  • Probleme neurologice: Dacă infecția se răspândește în sistemul nervos central (creier si măduva spinării), pot apărea simptome precum paralizie, meningită, probleme de vorbire și tulburări cognitive.
  • Probleme cardiace: Boala Lyme netratată poate afecta inima, cauzând bătăi neregulate ale inimii (aritmii) și alte probleme cardiace.

Ai fost mușcată de căpușă în sarcină – ce este de făcut?

Dacă ai observat căpușa la nivelul pielii, în niciun caz să nu încerci să o scoți singură, pentru că aceasta are capul foarte mic în raport cu corpul și adesea capul se poate rupe, rămânând în piele, tu reușind să scoți doar corpul.

Citește și:

Nu este deloc în regulă să se întâmple astfel. De aceea, imediat ce ai observat căpușa la nivelul pielii, este indicat să te prezinți la camera de gardă boli infecțioase sau la orice camera de garda cunoști, pentru adulți (medicii de acolo îți vor scoate căpușa și îți vor spune, mai departe, la ce specialist să mergi, dacă ei nu au specializare și pe boli infecțioase).

Odată scoasă căpușă, de obicei nu se mai așteaptă cele câteva săptămâni până ar putea să apară anticorpii anti-borrelioză, care să confirme sau nu infecția cu Borrelia.

Medicul va da încă de la început o antibioterapie de prevenție, adică îți va recomanda deja un tratament specific cu antibiotice, care va elimina bacteria din organism, dacă există.

Citește și:

Fiind însărcinată, în niciun caz nu se va aștepta confirmarea infecției, ci încă de la camera de gardă/cabinetul de boli infecțiose vei pleca cu un tratament ce previne boala Lyme.

Este important să anunți CĂ EȘTI ÎNSĂRCINATĂ, pentru că foarte multe antibiotice nu sunt permise în sarcină, având riscul de a afecta fătul.

Astfel, medicul va ști să aleagă pentru tine un tratament special, permis în sarcină, care pe de o parte să elimine orice risc de a dezvolta boală Lyme, dar pe de altă parte să fie în totalitate sigur pentru tine și copilul din burtică, astfel încât să nu va facă niciun rău.

Tocmai de aceea este important că, dacă ești însărcinată și ai fost mușcată de căpușă:

  • Să nu încerci să scoți singură căpușa, ci să ceri ajutorul specializat;
  • Să te prezinți cât mai repede la medic pentru a primi tratamentul preventiv pentru borelioza.

Foto articol: Evgeniyqw/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Iulie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.