Setari Cookie-uri

Ce înseamnă incompatibilitatea de grup în sarcină și de ce este important să fie cunoscută și investigată?

Incompatibilitatea de grup sanguin în sarcină este o situație în care diferențele dintre tipurile de sânge ale mamei și ale tatalui pot duce la complicații în timpul sau după sarcină. Grupurile de sânge sunt definite în funcție de prezența anumitor antigene sau molecule de suprafață pe celulele roșii din sânge. De obicei incompatibilitatea de grup apare cand unul dintre parinti are grupa sanguina 0I, iar celalalt are BIII.

Iată cum pot apărea complicații în funcție de tipurile de sânge ale mamei și ale tatalui, cu ecou asupra grului de sange si tipului de Rh mostenit de copil:

Sistemul sanguin ABO:

Dacă mama are grupa de sânge O și copilul are grupa de sânge A, B sau AB, există un risc mai mare de anemie fetală sau icter neonatal prelungit sau accentuat. Acest lucru se datorează prezenței anticorpilor anti-A sau anti-B în sângele mamei care pot ataca celulele roșii din sângele copilului.

Ce sunt anticorpii anti-A și anti-B?

Anticorpii anti-A și anti-B sunt tipuri de anticorpi care se formează în sângele unei persoane, în funcție de grupa sa de sânge. Acești anticorpi sunt direcționați împotriva antigenelor A și B care se găsesc pe suprafața celulelor roșii din sânge.

Citește și:

De exemplu, o persoană cu grupa de sânge A va dezvolta anticorpi anti-B, iar o persoană cu grupa de sânge B va dezvolta anticorpi anti-A. Persoanele cu grupa de sânge AB nu dezvoltă niciunul dintre acești anticorpi, deoarece au ambele tipuri de antigeni pe celulele lor roșii.

În cazul incompatibilității de grup sanguin în sarcină, dacă mama are un grup de sânge care conține anticorpi anti-A sau anti-B și copilul are grupa de sânge care conține antigenul corespunzător, există riscul ca anticorpii mamei să atace celulele roșii ale copilului, cauzând anemie sau alte complicații, cum ar fi un icter postnatal al copilului (icterul nou-născutului) prelungit sau accentuat.

Pentru a detecta prezența acestor anticorpi în sânge, se efectuează o analiză numită test de compatibilitate a grupelor sanguine sau test de detecție a anticorpilor anti-A și anti-B. Această analiză implică amestecarea unei mostre de sânge a mamei cu celule roșii standard care conțin antigeni A și B.

Citește și:

Dacă în sângele mamei există anticorpi anti-A sau anti-B, acești anticorpi vor reacționa cu celulele roșii standard, formând aglutinare sau "gruparea" acestora.

Factorul Rh și importanța lui în sarcină

Dacă mama are Rh negativ (de exemplu, A-, B-, AB-, O-) și copilul are Rh pozitiv, există riscul de incompatibilitate Rh.

Aceasta poate duce la dezvoltarea unei afecțiuni numite boala hemolitică a nou-născutului (HDN).

În cazul în care sângele Rh pozitiv al copilului pătrunde în sistemul circulator al mamei Rh negativ, mama poate dezvolta anticorpi împotriva celulelor roșii Rh pozitive ale copilului. Acești anticorpi pot trece prin placenta și ataca celulele roșii ale copilului, cauzând anemie și alte complicații grave.

Citește și:

Pentru a preveni complicațiile legate de incompatibilitatea de grup sanguin în sarcină, medicii monitorizează cu atenție situația și pot lua măsuri preventive. Dacă este necesar, se pot administra injecții de imunoglobulină anti-Rh (cunoscută și sub denumirea de Rhogam) pentru a preveni formarea de anticorpi Rh în sângele mamei.

Este important ca femeile însărcinate să efectueze teste de compatibilitate a grupelor sanguine și să primească îngrijiri medicale regulate pentru a monitoriza orice potențiale complicații și pentru a primi îndrumări adecvate în funcție de situația lor specifică. Tocmai pentru astfel de situații este important ca și tatăl să fie testat, pentru stabilirea grupei sale sanguine si a Rh-ului.

Sursa foto articol: SeventyFour/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.