Setari Cookie-uri

Numărarea mișcărilor bebelușului în sarcină – ce ar trebui să știi

Felicitări! Dacă medicul tău ți-a recomandat să numeri mișcările bebelușului, înseamnă că ai intrat deja în trimestrul 3 de sarcină. Primele mișcări ale bebelușului tău le-ai simțit cu multe emoții și chiar nesiguranță după 20 de săptămâni de sarcină sau, poate, mai devreme, dacă nu te afli la primul tău copil. Acum, în trimestrul 3, mișcările bebelușului le simți cu fermitate.

Bebe a crescut, este acum mai puternic, iar uterul tău proemină în burtică și depășește ombilicul, apropiindu-se de coaste.

În plus, bebelușul tău este mult mai activ, astfel că mișcările sale sunt puternice și evidente chiar și pentru cineva drag care îți atinge burtica, cum ar fi tati sau un bunic.

Pentru că trimestrul 3 de sarcină este destul de imprevizibil, existând riscuri de naștere prematură sau de alte incidente, medicul tău îți va da câteva instrucțiuni în plus, pe care nu le-ai avut până acum.

Una dintre acestea se referă la numărarea mișcărilor fetale.

Ce este și de ce e recomandată numărătoarea mișcărilor fetale în sarcină?

În primul rând orice modificare, abatere de la media mișcărilor poate reprezenta o afecțiune fetală. Pentru că medicul nu poate rămâne lângă tine în permanentă, te va invăța cum să realizezi numărătoarea mișcărilor fetale, pe care o vei face chiar tu, acasă.

Citește și:

Nu există o regulă impusă privind numărarea mișcărilor bebelușului în sarcină, însă în general sunt practicate 2 reguli: cea generală 10 ore - 10 mișcări sau cea mai frecvent recomandată 2 ore – 10 mișcări.

Bebelușul are deja ritmul său, astfel că mama își va da deja seama care este ritmul de somn și cel de „joacă” al micuțului.

Însă, în general, în decurs de 2 ore bebe va fi și treaz.

Așadar, nu există tocmai un tipar al micarilor bebelușului.

În general, pe timpul zilei, când mama are tot felul de activități, bebelușul doarme mai mult, tocmai pentru că simte deplasările mamei ca pe un leagăn minunat. Și vocea mamei îi este liniștitoare.

numararea miscarilor bebelusului Foto: Dmytro Zinkevych/ shutterstock.com

În timpul nopții, tocmai când mămica dorește să se odihnească, bebelușul se trezește mai des, se mișcă, împinge. Mișcările bebelușului sunt tot mai puternice și adesea se pot vedea cu ochiul liber la nivelul abdomenului.

Citește și:

Este important de știut că numărul mișcărilor bebelușului nu se modifică, ci caracterul acestora. Uneori, mama poate simți mișcări ritmice în abdomen și repetitive, rapide, ca un tresărit: bebelușul sighite – un fenomen normal.

Însă în tot cazul, bebe și-a format deja un tipar al mișcărilor sale.

Așadar nu doar numărul de mișcări este important, ci și respectarea tiparului – o abatere ar putea însemna unele modificări în sarcină și medicul trebuie anunțat.

Panica și stresul – poat să apară imediat ce mămăica începe să-și facă griji

Dacă mămica consideră că bebelușul nu și-a făcut numărul așteptat de mișcări, evident că se îngrijorează și se poate speria până la panică.

Dar, înainte de a vorbi cu medicul, există un truc: să mănânce ceva dulce și să bea ceva rece, apoi se întinde pe partea stânga. Dacă bebelușul doar a avut un somn mai lung, apa rece din stomac o va simți, iar glucoza din dulcele ingerat de mamă îi va da un boost de energie, așa dar în decurs de 10-15 minute mama ar putea simți din nou o mișcare.

Citește și:

Dacă nu se întâmplă, se va suna medicul.

De asemenea, există unele patologii asociate sarcinii care pot crește riscul de complicații pentru bebe. În acest sens, medicul va avea reguli mai stricte pe care și le dorește de la mama, situații care îi vor fi comunicate.

Pentru a facilita tot acest proces de numărare a mișcărilor bebelușului, există aplicații pentru telefon destinate acestui scop, unde este mult mai ușor de urmărit un grafic, un ritm, astfel încât mama să se streseze cât mai puțin.

Sursa foto articol: Mangostar/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.