Setari Cookie-uri

Burtica tare la gravide - reprezintă sau nu un motiv de îngrijorare

Sarcina reprezintă o perioadă plina de bucurii, dar totodată și de griji și schimbări corporale care sunt necunoscute pentru viitoarea mămică, chiar și atunci când nu se află la prima sarcină. Burtica tare se întâlnește în special la finalul celui de al 2-lea trimestru și pe parcursul celui de al 3-lea trimestru, însă reprezintă un motiv de îngrijorare?

În general, burtica tare în perioada sarcinii nu reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales când apare în a 2-a jumătate a sarcinii.

De ce apare burtica tare în sarcină?

În primul rând trebuie să precizăm ca mămicile vor resimți burtica întărită cu atât mai mult cu cât sunt normoponderale. Supraponderabilitatea sau obezitatea fac ca palparea abdomenului și în special a uterului gravid să fie mai puțin sensibilă.

Burta tare apare atunci când bebelușul începe să ia mai accelerat în greutate, mai exact în al 3-lea trimestru de sarcină. Uterul crește rapid, iar pielea de la nivelul abdomenului abia are timp să se destindă suficient. Desigur că tot în această perioadă crește și probabilitatea de apariție a vergeturilor.

Citește și:

Sunt câteva motive care pot să accentueze senzația de burtă tare la gravidă în această perioadă, precum:

  • Constipația
  • musculatura abdominală - cu cât tonusul acesteia este mai mare, cu atât burtica se simte mai tare. De exemplu la femeile aflate la prima sarcină sau la cele care au practicat sport.
  • mesele copioase pot duce la o astfel de stare, pentru că sistemul digestiv plin împinge uterul în față. Tocmai de aceea se recomandă mese mici cantitativ și dese.
  • Uneori, poziția bebelușului poate accentua această senzație de burtică tare, mai ales atunci când se așează cu capul în jos și spatele către partea anterioară a abdomenului.
  • balonarea reprezintă un alt motiv de burtică tare, tocmai pentru că gazele din sistemul digestiv produc umflarea abdomenului și deci presiunea crește la acest nivel
  • contracțiile Braxton Hicks produc o întărire a uterului în special după săptămâna 28- 29 de sarcină. Uterul se întărește ușor preț de câteva secunde, iar abdomenul poate fi chiar ușor dureros. Spre deosebire de contracțiile adevărate din travaliu, cele false numite și Braxton Hicks nu sunt ritmice, nu durează mult, nu devin din ce în ce mai intense, cedează la medicamente permise în sarcină care relaxează musculatura și totodată produc o durere la nivelul anterior al abdomenului, spre deosebire de contracțiile adevărate care produc dureri în special în spate și care se continuă ca o centură în jurul taliei.
  • Hidratarea insuficientă poate fi, de asemenea, un motiv de burtică tare. Studiile au arătat că deshidratarea este foarte periculoasă în sarcină, putând duce chiar la naștere prematură.
  • Sarcina cu gemeni sau mai mulți copii determină senzația de burtică tare și abdomen întărit, tocmai pentru că uterul este mai mare, pentru a face loc bebelușilor ce se dezvoltă.

Foto: ibragimova/ shutterstock.com

Citește și:

Burtica tare în sarcină în primul trimestru

De obicei femeile aflate la prima sarcină au un tonus al musculaturii abdominale mai mare și astfel burtica de gravidă se va vedea mai târziu, abdomenul este mai tare.

Cu toate acestea, o senzație de întărire și contracție persistentă și dureroasă la nivelul abdomenului, cu dureri asemănătoare menstruației, însoțite chiar de sângerare la nivel vaginal, poate fi un semn de avort spontan.

Burta tare în ultimul trimestru de sarcină reprezintă un pericol?

Desigur că nu, burtica tare în ultimul trimestru de sarcină nu reprezintă un pericol atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, atâta vreme cât nu vorbim de apariția contracțiilor reale din travaliu.

Cum putem ameliora senzația de burtică tare în timpul sarcinii?

Chiar dacă în general nu reprezintă un pericol, burta tare este totuși un motiv de disconfort pentru viitoarea mamă. Iată câteva sfaturi:

Citește și:
  • în perioadele când te simți mai energică încearcă să faci mișcare: plimbări mai lungi, exerciții pentru gravide, însă urmând o condiție foarte importantă - medicul care îți urmărește sarcina să îți permită să faci aceste mișcări;
  • atunci când simți burta întărită, încearcă să te odihnești, să te întinzi pe partea stângă, lăsând musculatura întregului corp să se odihnească. Chiar și un pui de somn ți-ar prinde bine.
  • Dacă discutăm despre contracțiile Braxton Hicks, atunci când acestea devin intense, dese și dureroase, încearcă să iei o pastilă cu un calmant muscular. Dacă nu știi ce pastilă poți lua, vorbește din timp cu medicul tău despre aceste situații. Adesea aceste medicamente deloc nocive în sarcină sunt recomandate de medici ca ajutătoare pentru mămici în a face diferența între contracțiile false și cele adevărate. În plus, te și calmează.
  • hidratează-te. Bea suficientă apă pentru a diminua simptomele mai puțin plăcute ale sarcinii, printre care și burtica tare;
  • evită ridicările și eforturile de orice tip, cu excepția mișcărilor ușoare permise în sarcină.
  • dacă traversezi situații foarte stresante la locul de muncă, vorbește cu medicul tău despre posibilitățile pe care le ai de a intra în concediu prenatal mai devreme.
  • Poți apela și la masajul pentru gravide, acesta te va ajuta destul de mult să te relaxezi.
  • ai grijă la numărul de kilograme luate în sarcină.
  • de asemenea, alege să consumi alimente cât mai sănătoase și renunță la fumat și alcool. Chiar dacă circulă multe zvonuri și mituri pe internet, în sarcină nu este permisă nici măcar o gură de băutură care conține alcool.

Sursa foto articol: Olga Rolenko/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Noiembrie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.