Setari Cookie-uri

Ce este un pesar, ce trebuie să știe femeia însărcinată și cum ajută în incontinența de col sau

Pesarele vaginale se folosesc în sarcină cu același scop ca și cerclajul clasic, astfel încât susțin poziția și închiderea colului uterin la gravidele cu incontinență de col sau „col scurt”. Acestea sunt dispozitive care nu implică act chirurgical, se montează rapid și sunt destul de bine tolerate, având un grad bun de siguranță privind prevenția unei nașteri premature. Descoperiți în acest articol tot ceea ce ar trebui să știți despre utilitatea pesarului vaginal în sarcină.

Ce este pesarul vaginal și când este folosit cel mai frecvent?

Pesarul vaginal este un dispozitiv medical folosit pentru a trata prolapsul organelor pelvine la femei. Prolapsul organelor pelvine apare atunci când mușchii și ligamentele care susțin organele pelvine (cum ar fi uterul, vezica urinară sau rectul) devin slăbiți, iar aceste organe încep să coboare sau să se deplaseze în jos, exercitând presiune asupra vaginului.

Pesarul vaginal este un dispozitiv flexibil, de obicei, realizat din silicon sau alte materiale biocompatibile, care este introdus în vagin pentru a susține organele pelvine și a reduce simptomele prolapsului, precum senzația de presiune în zona pelviană, incontinența urinară sau tulburările legate de evacuarea vezicii urinare sau a intestinelor.

Citește și:

Acest dispozitiv poate fi folosit temporar sau în mod permanent, în funcție de necesitățile și starea pacientei. De obicei, este introdus și scos de către medic și trebuie ajustat la dimensiunea și nevoile specifice ale femeii.

Este important ca utilizarea pesarului vaginal să fie supervizată și recomandată de un medic sau specialist în sănătatea femeii, deoarece fiecare caz este diferit, iar tratamentul trebuie personalizat în funcție de situația și starea acesteia.

Există mai multe tipuri de pesar vaginal?

Desigur, există mai multe tipuri, recomandate în funcție de necesitate. Cele mai moderne sunt mai late și prezintă o serie de orificii care permit drenarea secrețiilor de la nivelul colului, scăzând astfel considerabil riscul de vaginoze sau vaginite și păstrând fiziologia organelor genitale.

Citește și:

Care este utilitatea pesarului vaginal în sarcină?

În timpul sarcinii, pesarul vaginal poate fi folosit pentru a ajuta la susținerea colului uterin sau a organelor pelvine în cazul în care femeia gravidă suferă de incompetență cervicală sau de prolapsul organelor pelvine. Incompetența cervicală este o afecțiune în care colul uterin devine slăbit prematur sau "scurt", ceea ce poate duce la deschiderea prematură a colului și, implicit, la un risc crescut de naștere prematură sau pierdere a sarcinii.

Pesarul vaginal, numit și pesar cervical sau pesar în sarcină, este un dispozitiv medical inserat în vagin pentru a oferi susținere colului uterin și pentru a preveni dilatarea prematură în cazul incompetenței cervicale. Acest dispozitiv poate ajuta la menținerea colului închis și poate reduce riscul de naștere prematură sau pierdere a sarcinii în cazurile în care colul uterin este slăbit.

Citește și:

Utilizarea pesarului vaginal în timpul sarcinii este recomandată în situații specifice și necesită monitorizare medicală atentă. De obicei, este introdus și scos de către medic și este personalizat pentru a se potrivi nevoilor și situației individuale ale pacientei. Acesta poate fi o opțiune de tratament pentru femeile care au avut nașteri premature anterioare sau care prezintă risc crescut de incontinență cervicală.

Cum se montează pesarul vaginal?

Așa cum spuneam mai sus, montarea acestui pesar în sarcină poate înlocui cerclajul clasic, însă nu necesită un act chirurgical.

Pur și simplu medicul introduce intravaginal pesarul în poziția corespunzătoare și îl fixează, apoi femeia însărcinată face câțiva pași pentru a observa dacă îl simte sau nu. În mod normal, dacă mărimea pesarului este optimă, acesta nu este resimțit deloc de către gravidă, astfel că nu produce niciun disconfort.

Citește și:

Dacă însă prezența pesarului montat este resimțit sau poate chiar produce disconfort ori durere, medicul va comanda o altă mărime/tip de pesar, potrivit pentru femeia însărcinată.

Scoaterea pesarului este la fel de simplă, însă poate fi ușor mai dureroasă din pricina unui posibil edem la nivelul colului.

Atât montarea, cât și scoaterea pesarului durează foarte puțin 1-2 minute sau mai puțin, majoritatea femeilor afirmând că disconfortul procedurii este asemănător cu un consult ginecologic obișnuit.

Sursa foto articol: Maniki_rus/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Noiembrie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.