Setari Cookie-uri

Candidoza în sarcină: de ce apare și cum o putem trata?

Candidoza în sarcină este destul de comună și apare, în general, din pricina modificărilor hormonale din această perioadă. Te invităm să descoperi care sunt cauzele, simptomele și posibilitățile de tratament ale candidozei în sarcină.

De ce apare candidoza în sarcină?

Candida albicans este o ciupercă, un fung ce trăiește în mod obișnuit în flora vaginală a femeii, jucând rol protecor alături de celelalte microorganisme „bune” de la acest nivel.

Sunt însă situații când Candida se înmulțește prea mult, determinând apariția candidozei vaginale, care devine simptomatică.

Sunt situații când se constată că această candidoza este produsă și de alte specii de Candida, cum ar fi Candida glabrata sau Candida tropicalis.

Care sunt simptomele candidozei în sarcină?

Simptomele candidozei vaginale din sarcină nu diferă de cele obișnuite ale infecției, precum:

  • Mâncărimi intense la nivelul vulvei și vaginulu
  • Senzație de arsură și usturilme
  • Senzație de arsură la urinare
  • Dispareunie – contact sexual dureros
  • Apariția unor secreții albicioase
  • Modificarea mirosului secretiilor vaginale
  • Uneori pot să apară și dureri în zona pelvină.

Candidoza în sarcină afectează dezvoltarea bebelușului?

Vestea bună este că, în sarcină, candidoza vaginală nu afectează dezvoltarea bebelușului sau starea generală de sănătate a mamei, deci nu impune riscuri.

Citește și:

Însă, la naștere, mai ales dacă vorbim despre naștere naturală, bebelușul ar putea dezvolta candida orală sau cu altă localizare.

Tocmai de aceea este bine să fie depistată încă din timpul sarcinii și tratată corespunzător.

Cum poate fi prevenită candidoza în sarcină?

Dacă hormonii sunt „vinovații”, am putea spune că este destul de greu să eviți apariția candidozei.

Însă ar putea fi de ajutor purtarea lenjeriei intime din bumbac, care lasă pielea să respire.

De asemenea, ștergerea la baie din față către spate ajută ca bacteriile din zona anala să nu contamineze vulva.

Evitați dușurile vaginale – discutați cu medicul despre acest subiect.

Cum se pune diagnosticul de candidoză în sarcină?

Diagnosticul de candidoză în timpul sarcinii poate fi pus în urma unui examen fizic și a unei evaluări a simptomelor și istoricului medical al pacientei. Iată câteva modalități prin care medicul poate confirma diagnosticul:

Citește și:

    Examinare fizică: Medicul poate identifica semnele specifice ale candidozei în timpul examinării pelviene. Pot exista leziuni caracteristice sau semne de inflamație în zona vaginală, precum și secreții cu aspect specific.

    Examinare microscopică: O mostră din secreția vaginală poate fi examinată la microscop pentru a detecta prezența ciupercii Candida albicans sau a altor agenți patogeni. Se fac examinări din secreții vaginale sau secreție de col.

    Cultură: Se poate preleva o probă de secreție vaginală pentru a cultiva ciuperca și a confirma prezența și tipul de specie de Candida.

    Teste de laborator: Uneori, medicul poate recomanda teste de laborator, cum ar fi analiză PCR (reacția în lanț a polimerazei), care identifică ADN-ul ciupercii Candida și oferă detalii despre specia de Candida prezentă.

    Citește și:

      Evaluarea simptomelor: Medicul poate lua în considerare și simptomele raportate de pacientă, cum ar fi senzația de arsură, mâncărime sau secreții vaginale anormale, ca parte a diagnosticului.

      Cum se tratează candidoza în sarcină?

      Din fericire sunt antifungice eficiente pentru candidoză și care sunt permise în sarcină.

      Cel mai bine este să întrebi medicul, acesta îți va prescrie o rețeta potrivită pentru tine, poate și un unguent local pentru ameliorarea pruritului și arsurilor vulvare.

      Nu lua medicamente fără acordul medicului, nu folosi spalaturie vaginale și nu apela la tratamente naturiste. Acestea pot avea efect negativ în sarcina.

      Sursa foto: HenadziPechan/ Shutterstock.com

      Vizionare placuta


      Kudika
      7 Decembrie 2023
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.