Setari Cookie-uri

Biometria fetală sau ce reprezintă măsurătorile din ecografia de sarcină din fiecare lună

Ecografia de sarcină se realizează, de obicei, în fiecare lună, când medicul ce urmărește sarcina evaluează creșterea bebelușului, statusul matern și totodată recomandă analizele care se fac în perioada respectivă de gestație sau completează pentru analize al căror rezultat nu a ieșit bine data trecută. Dacă ai avut curiozitatea, ai observat că lângă imaginile ecografice atașate interpretării se află și o altfel de „poză” cu indici și măsurători. Iară ce reprezintă acestea.

Ce este biometria fetală?

Atunci când medicul care îți urmărește sarcina realizează ecografia de rutină, prin care descoperiți împreună ce mai face bebelușul, specialistul îți înmânează la finalul consultului interpretarea ecografică, dar și câteva imagini însoțite de un tabel.

Tabelul respectiv reprezintă, de fapt, rezultatele biometriei fetale, adică a măsurătorilor pe care medicul le-a realizat asupra ta și asupra bebelușului.

Biometria fetală reprezintă un aspect important în evaluarea dezvoltării și sănătății unui făt în timpul sarcinii. Ecografia este o metodă non-invazivă și esențială pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea fătului. Iată ce înseamnă indicatorii masurați în biometria fetală și de ce aceștia sunt importanți:

Citește și:

1. CRL (lungimea cranio-caudal): aceasta este lungimea de la vârful capului până la fundul bebelușului. Poate indica vârsta gestațională și poate fi utilizată pentru a evalua proporțiile capului față de restul corpului.

2. Circumferința Craniană (CC sau HC): Este măsurată în jurul capului, la nivelul celor mai largi zone. Această măsurătoare este importantă pentru a evalua dezvoltarea creierului și a capului.

indicii biometriei fetale Foto: Thomas Andreas/ shutterstock.com

3. Lungimea Femurului (FL): Este măsurată de la partea superioară până la cea inferioară a oaselor femurale. FL oferă o evaluare a dezvoltării oaselor și a scheletului fătului, ajutând la stabilirea vârstei gestaționale și a maturității osoase.

4. Circumferința Abdominală (AC): Măsurarea circumferinței abdomenului ajută la evaluarea creșterii și dezvoltării abdomenului, oferind informații despre greutatea și starea nutrițională a fătului.

5. Lungimea Humerusului (HL): Măsurarea lungimii osului umărului este utilă pentru evaluarea dezvoltării membrelor superioare ale fătului.

6. DMS (diametrul mediu al sacului): reprezintă media aritmetică a dimensiunilor craniocaudală, transversală și anteroposterioară a sacului gestațional și este utilizată pentru aprecierea vârstei gestaționale până la 5-6 săptămâni de amenoree;

7. BPD (diametrul biparietal): diametrul cu cea mai bună acuratețe în aprecierea vârstei gestationale în trimestrul 2 de sarcină;

8. CI (cephalic index, BPD/OFD): indexul cefalic

9. FHR (fetal heart rate): frecvența cardiacă fetală sau cât de repede bate inima bebelușului;

10. EFW (estimated fetal weight): estimarea greutății fetale

11. GS (gestational sac): sacul gestational;

12. TTD (transverse thoracic diameter): diametrul toracic transversal

Acești indicatori sunt importanți pentru a evalua maturitatea fătului, pentru a stabili vârsta gestațională corectă și pentru a detecta orice anomalii sau probleme potențiale. Biometria fetală poate oferi, de asemenea, informații valoroase despre starea de sănătate a fătului și poate ajuta medicii să monitorizeze evoluția sarcinii.

Monitorizarea regulată a acestor măsurători prin ecografie poate ajuta la identificarea oricăror anomalii sau probleme în dezvoltarea fătului, permițând intervenții precoce, dacă este necesar. Astfel, biometria fetală este crucială pentru asigurarea unei sarcini sănătoase și pentru sănătatea viitoare a copilului.

Foto: PixieMe/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Ianuarie 2024
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.