Setari Cookie-uri

Cele mai comune mituri despre acnee

Cele mai comune astfel de mituri despre acnee, in care a venit momentul sa nu mai credem.

Aparitia acneei cu frecventa crescuta atat la adolescenti, cat si la adulti, a facut ca pe seama acestei afectiuni dermatologice sa apara de-a lungul timpului mituri adanc inradacinate in cultura si repetate frecvent, care din pacate ne pot impiedica sa avem parte de o ingrijire corespunzatoare a pielii. Domnul doctor Laurentiu Vladau, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, aduce in discutie cele mai comune astfel de mituri, in care a venit momentul sa nu mai credem.

Deoarece acneea este o afectiune comuna, multe persoane considera ca au cunostintele necesare pentru a oferi sfaturi in acest domeniu, fapt pentru care exista numeroase convingeri gresite sau tratamente “miraculoase” care nu ajuta, insa, la ameliorarea problemei. Din pacate, acneea se poate agrava atunci cand este tratata incorect, astfel ca pentru a o controla este important ca toate aceste mituri sa fie deosebite de realitate, lasand loc unor masuri de ingrijire potrivite.

Citește și:

1. Ciocolata provoaca acnee

Desi a fost gasita o legatura intre dieta si aparitia acneei, nu ciocolata este in mod neaparat problema. “In esenta, orice aliment cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi dulciurile, painea alba si pastele fainoase, poate creste nivelul de cortizol din sange si, prin urmare, poate agrava acneea. In general, carbohidratii rafinati sunt cei care vor determina favoriza cresterea productiei de sebum si a porilor infundati si, implicit, aparitia cosurilor”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

“Asadar, in cazul ciocolatei, problema nu o reprezinta cacaoa in sine, ci zaharul si laptele adaugate suplimentar. Cu cat este mai mare procentul de cacao, cu atat este mai scazut indicele glicemic, ceea ce inseamna ca ciocolata neagra cu un continut de cacao de 70% sau mai mare poate fi consumata fara griji, bineinteles, in cantitate moderata”, completeaza specialistul dermatolog.

Citește și:

2. Machiajul cauzeaza acnee

Daca produsele cosmetice folosite sunt non-acneice sau non-comedogenice, cu un continut scazut de uleiuri comedogenice, este foarte putin probabil ca acestea sa provoace aparitia acneei sau sa o inrautateasca, daca ea exista deja. Ba mai mult, unele dintre aceste produse contin peroxid de benzoil sau acid salicilic, care ajuta la combaterea acestei afectiuni. acnee

“In cazul in care exista un istoric de acnee moderata pana la severa, este recomandat, totusi, sfatul dermatologului, care poate recomanda evitarea anumitor cosmetice sau folosirea numai a anumitor branduri, astfel incat sa nu existe riscul de agravare a problemei”, recomanda specialistul.

3. Adultii nu au acnee

Desi acneea se manifesta, de obicei, in anii adolescentei, cand productia de hormoni in organism este la un nivel ridicat, persoanele de toate varstele pot suferi de aceasta afectiune, uneori chiar si dupa menopauza.

Citește și:

“Multe cazuri de acnee incep la varsta de 12 sau 13 ani si, uneori, se rezolva pana la 20 de ani, in timp ce in alte cazuri afectiunea se manifesta abia dupa varsta de 30 sau 40 de ani. Acneea femeilor adulte poate fi rezultatul diverselor dezechilibre hormonale, chiar boala polichistica ovariana, cand hormoni androgeni in exces duc la aparitia comedoanelor si a tenului gras, seboreic”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

4. Bronzul va elimina cosurile

Expunerea la soare nu va ajuta la tratarea acneei, ci doar va face roseata sa devina mai putin vizibila o perioada, odata cu bronzarea pielii. Pe masura ce bronzul se estompeaza, semnele acneei vor fi din nou prezente, iar ca urmare a expunerii la razele UV fara protectie solara ne putem alege cu pielea uscata, iritata sau arsa - ceea ce va favoriza agravarea acneei. Totodata, lipsa protectiei solare inseamna si cresterea riscului de aparitie prematura a ridurilor si a cancerului de piele mai tarziu in viata.

Citește și:

“De mentionat, in final, dar nu in ultimul rand, ca expunerea la soare atunci cand avem acnee activa, inflamatorie cu papule rosii si pustule inflamate, duce la aparitia de pigmentare post inflamatorie, manifestata prin pete pigmentate, care este dificil de tratat si necesita peelinguri si tratamente supravegheate de medicul dermatolog”, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau.

5. Pasta de dinti trateaza cosurile

Desi acest mit este larg raspandit, adevarul este ca pasta de dinti nu contine ingrediente cunoscute ca fiind eficiente in eliminarea acneei. Desi este posibil in anumite cazuri particulare acest tratament minune sa functioneze prin uscarea leziunilor, folosirea lui nu este recomandata de catre medicii dermatologi. Majoritatea formulelor de pasta de dinti contin Lauril sulfat de sodiu, un ingredient care irita pielea si predispune la infundarea porilor si, implicit, la agravarea acneei.

Citește și:

6. Spalarea fetei cat mai des va preveni aparitia cosurilor

Acneea poate fi tinuta sub control prin eliminarea excesului de sebum, insa spalarea fetei in exces nu reprezinta intotdeauna un remediu pentru aceasta afectiune. Acest gest poate determina aparitia iritatiei si agravarea acneei.

Medicii dermatologi recomanda spalarea pe fata nu mai mult de doua ori pe zi si exfolierea cu un produs delicat de maxim 3 ori pe saptamana, deoarece spalarea in exces poate deteriora bariera naturala de protectie a pielii.

Asadar, este posibil ca uneori in incercarea de a trata acneea sa obtinem rezultate contrare, daca ne bazam pe sfaturi venite din surse nespecializate. Recomandarile unui medic dermatolog ne vor ajuta sa oferim pielii noastre ingrijirea de care are nevoie si sa obtinem ceea ce ne dorim: un ten curat, luminos si tanar cat mai multa vreme!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Mai 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.