Setari Cookie-uri

Trucuri de amenajare a unei bucătării de mici dimensiuni

Amenajarea unei bucătării mici poate părea o misiune imposibilă la prima vedere, dar, în realitate, dacă îți ascuți simțul organizării și dacă aplici câteva trucuri utile, lucrurile nu sunt chiar atât de complicate.

Astfel, la final ai toate șansele să obții un spațiu funcțional și confortabil, în care să pregătești cu mult drag (fără a te „împiedica” tot timpul de câte ceva, firește!) delicatesele preferate și să te bucuri de timpul petrecut alături de cei dragi.

În articolul de astăzi îți prezentăm ingredientul magic al rețetei bucătărie mică organizată ca la carte. Este vorba despre o serie de trucuri esențiale de amenajare a unei bucătării de mici dimensiuni.

Alege o paletă cromatică neutră

Știm, știm, o bucătărie burgundy sau una turcoaz arată spectaculos și atrage imediat privirile, însă este important să ții cont de faptul că astfel de alegeri cromatice nu sunt tocmai inspirate când vine vorba de spațiile mici.

O bucătărie mică presupune limitarea la anumite culori - în general neutre (bej, gri deschis, bleu), întrucât acestea reușesc să creeze iluzia unui spațiu mai luminos, mai aerisit, deci mai încăpător.

Citește și:

Ți se pare monotonă o bucătărie albă? Adaugă un strop de culoare cu ajutorul elementelor de accent: un set de farfurii expuse pe rafturi, perne decorative așezate pe scaune, o vază cu flori amplasată pe măsuță.

Valorifică spațiul pe verticală

Cu alte cuvinte, mizează pe dubla utilitate a dulapurilor suspendate, a rafturilor și etajerelor: acestea, spre deosebire de corpurile amplasate pe orizontală, te ajută să economisești spațiu și, totodată, să-ți depozitezi obiectele necesare rezolvării sarcinilor culinare sau pe cele cu valoare sentimentală. În plus, așezarea pe rafturi deschise a farfuriilor preferate, cumpărate ca suvenir din ultima vacanță, ar putea fi și un truc decorativ, mai ales dacă modelul veselei este, poate, unul atipic.

În ceea ce privește spațiul pe verticală al unei bucătării mici ce servește drept loc de montare a centralei termice, este indicat să te orientezi către un model îngust, precum Ariston Clas One.

Citește și:

Folosește lumina artificială în mod inteligent

Lumina joacă un rol esențial în amenajarea oricărei bucătării de dimensiuni reduse, pentru că și aceasta reușește să creeze iluzia unui spațiu mai mare. De aceea, valorifică lumina naturală pe cât posibil: optează pentru jaluzele sau pentru perdele subțiri, care să-i permită să pătrundă pe fereastră.

În cazul în care mica ta bucătărie nu stă excelent la capitolul lumină naturală, folosește lumina artificială într-un mod practic și inteligent, pentru a diminua efectul vizual neplăcut produs de un spațiu întunecat. De exemplu, ai putea lua în considerare amplasarea unor LED-uri în zona de lucru.

Alege piese de mobilier funcționale

Mai ales în cazul unei bucătării mici, unde fiecare bucățică de spațiu trebuie valorificată, alegerea unor piese de mobilier care să îmbine designul plăcut cu funcționalitatea sporită este absolut necesară.

Citește și:

Astfel, nu te lăsa cucerită doar de un design atractiv și… atât. Asigură-te că mobila este prevăzută cu cât mai multe spații de depozitare, care să-ți permită să-ți organizezi obiectele fără bătăi de cap.

Optează pentru electrocasnice încorporabile

Amplasarea cuptorului cu microunde pe blatul de lucru, de exemplu, s-ar putea să te incomodeze ori de câte ori pregătești masa, neoferindu-ți suficient spațiu pentru a te „desfășura” în voie. Acesta este doar un exemplu care arată că amplasarea neinspirată a oricărui obiect electrocasnic, într-o bucătărie mică sau chiar foarte mică, îți poate da mari bătăi de cap. Există, însă, o soluție cât se poate de eficientă pentru această problemă: electrocasnicele încorporabile (frigider, cuptor cu microunde, plită etc.)

Citește și:

Pe lângă trucurile anterior menționate, îți sugerăm să te ghidezi, în general, după principiul de aur al minimalismului: păstrează doar obiectele esențiale - aglomerarea unei bucătării mici cu prea multe lucruri poate crea senzația unui spațiu sufocant.

Photo by Dmitry Zvolskiy from Pexels

Vizionare placuta


Kudika
16 August 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.