Setari Cookie-uri

Cele mai frecvente probleme ale pielii în timpul verii

Vara, pielea este supusă la multiple agresiuni, astfel că pot să apară dermatite, alergii sau infecții. Află care sunt cele mai frecvente probleme cutanate, altele decât arsurile solare

Expusă mai mult ca în nicio altă perioadă din an la factorii agresivi din mediu, pielea poate avea multiple probleme în timpul verii. De la ciupiturile de insecte, la arsurile și alergia solară, de la diferite alergii, la infecții fungice sau bacteriene. Ceea ce este important de știut e că cea mai mare parte a acestor neajunsuri pot fi prevenite dacă se iau unele măsuri preventive simple.

Înțepăturile de insecte

Se poate spune că sunt inevitabile în timpul verii. Înțepătura de insecte implică injectarea salivei acesteia în piele, ceea ce provoacă disconfort local și mâncărime, dar poate duce la reacții alergice, inclusiv șoc anafilactic, care este o urgență medicală, și la alte boli grave, cum este meningita West Nile, provocată de virusul cu același nume, care este cauzată de țânțarii purtători ai virusului.

Citește și:

Măsurile de prevenție sunt simple și eficiente și constau în utilizarea unui spray tantari, care are o acțiune de lungă durată, miros plăcut și nu afectează insectele benefice, sau a produselor cu efect repelent.

Infecțiile fungice

Infecțiile provocate de ciuperci pot fi extrem de neplăcute. De regulă sunt localizate la nivelul unghiilor sau în zonele cutanate unde glandele sudoripare sunt în număr mare (axilă, piept, zona inghinală). Onicomicoza sau tinea unguium apare mai ales la unghiile de la picioare, iar pitiriazisul versicolor (tinea versicolor) se manifestă prin pete maronii inestetice, ce provoacă mâncărime. Ambele probleme apar frecvent ca urmare a unui cumul de factori reprezentat de umezeală și contactul pielii cu un mediu contaminat (la plajă sau la piscină, de exemplu).

Citește și:

Cel mai simplu mod de prevenire a acestor infecţii fungice îl reprezintă igiena și utilizarea preventivă a unor săpunuri cu efect antimicotic sau tratamente specifice, la recomandarea medicului dermatolog, dacă problema persistă.

Foliculita

Poate fi considerată una dintre cele mai neplăcute probleme cutanate care apare mai ales vara. După tratamentele cosmetice de îndepărtare a părului de prisos, mai ales în cazul în care această manevră nu a fost realizată în condiții optime și nu s-au folosit soluții antiseptice după epilare, este posibilă apariția unei infecții bacteriene sau micotice localizate la rădăcina firului de păr. Adesea este confundată cu acneea, deoarece are aspectul unor mici leziuni cu puroi situate în zonele cu pilozitate, înconjurate de o zonă roşie, însă această problemă cutanată îți poate strica vacanța și bucuria de a sta la plajă.

Citește și:

Tratamentul foliculitei constă în utilizarea produselor dermatologice specifice, dar păstrarea unei igiene corespunzătoare și dezvoltarea unor bune tehnici de epilare, aseptice, pot preveni această problemă extrem de inestetică.

Dermatita de contact

Este denumirea generică dată tuturor problemelor cutanate care pot să apară la contactul cu produse alergenice. Riscul crește în cazul copiilor și al persoanelor care au predispoziții spre alergii. Dermatita de contact este, în primul rând, un răspuns al pielii la factorii alergeni. Aceștia pot fi extrem de variați și, de cele mai multe ori, este foarte dificil de identificat sursa. Practic, poate fi orice, de la plante, animale, la fibrele hainelor.

Dermatita provoacă mâncărimi, înroşirea şi uneori cojirea pielii, iar, în cazuri mai grave, băşici, urticarie şi inflamaţii. Problemele se pot ameliora rapid cu un tratament specific, la recomandarea medicului. De regulă, această problemă se tratează cu unguente cu hidrocortizon.

Citește și:

Nu există măsuri de prevenție specifice, dar purtarea hainelor fabricate din fibre naturale și evitarea contactului cu orice ar putea declanșa o reacție alergică, mai ales în cazul persoanelor care manifestă astfel de probleme, este utilă.

Erupția cutanată provocată de căldură

La aceasta problemă sunt mai predispuși copiii și persoanele supraponderale, dar și cele care au o imunitate generală scăzută sau unele afecțiuni cronice (diabet, de exemplu). Erupția este provocată de blocarea canalelor de excreție a glandelor sudoripare, astfel că transpirația nu mai poate fi eliminată prin piele. Ca urmare apar clustere (vezicule) de mici dimensiuni, roșii sau roz, însoțite de durere, usturime și mâncărimi. Erupția este localizată în zonele acoperite de haine.

Citește și:

Prevenția este și de data aceasta igiena corectă pe timp de vară, dar și o bună hidratare orală. Purtarea de haine lejere și evitarea plimbărilor la orele cu temperaturi caniculare pot preveni suferința.

Acest tip de erupție trece de la sine, dar în cazurile mai severe se pot folosi tratamente tipice pentru reducerea disconfortului și prevenirea complicațiilor, cum ar fi loțiunile calmante și unguente specifice cu steroizi.

Urticaria acută

Este o afecţiune care poate avea foarte multe cauze. Se caracterizează prin apariția unei erupţii care poate fi localizată pe brațe și picioare sau care poate cuprinde tot corpul. Se manifestă prin papule (blânde) care apar în valuri și dispar de la sine în circa 12-24 de ore. Provoacă mâncărime intensă și disconfort accentuat.

Citește și:

Factorii declanșatori pot fi alimentele, apa, unele medicamente, uneori chiar unii compuși din aer, dar poate fi și o reacție alergică la înțepăturile de insecte.

Alergia la soare

Numite și fotodermatoze, acestea sunt o serie de reacții alergice care apar pe piele în urma expunerii la soare. Nu trebuie confundată cu arsura solară. Această problemă apare chiar și atunci când sunt folosite metode de protecție solară și se manifestă prin înroșirea pielii, mâncărime, edem, inflamație, bășici (flictene), uneori durere.

Alergiile solare sunt efectul unei reacții exagerate a sistemului imunitar la contactul cu radiațiile solare. Persoanele care au avut astfel de reacții trebuie să evite expunerea la soare sau să o facă treptat și prudent.

Toate aceste suferințe, deși nu sunt grave și pot fi tratate, provoacă un disconfort major. Prevenția este una dintre cele mai bune soluții, mai ales în cazul celor care au experimentat oricare dintre aceste probleme cutanate de vară.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
19 Iulie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.