Setari Cookie-uri

​​Care sunt beneficiile uleiului de pește pentru păr

Ajută Omega-3 cu adevărat la creșterea părului?

Unul dintre cele mai interesante beneficii ale acizilor grași Omega-3, găsiți în mod abundent în ulei de pește, este că vă pot ajuta să aveți un păr mai lung și mai strălucitor. Acest lucru poate fi destul de util dacă folosiți în mod constant un ondulator sau o placă de păr.

„Acizii grași Omega-3 nu sunt făcuți în organism, așa că trebuie să mâncați alimente care îi conțin sau să luați un supliment", spune Lynne J. Goldberg, MD, directorul Clinicii de Păr de la Boston Medical Center din Massachusetts. Peștele și fructele de mare conțin DHA și EPA, în timp ce alimentele pe bază de plante, cum ar fi nuci și semințe de in, conțin acid alfa-linolenic sau ALA, iar o fracțiune din el este apoi transformată în EPA și DHA, notează Institutul Național de Sănătate. Susținătorii Omega-3 spun că introducerea unor cantități ample în dieta dvs. vă poate ajuta foliculii să se hrănească și părul să crească.

Citește și:

Ajută Omega-3 cu adevărat la creșterea părului?

În ceea ce privește suplimentele, există puține studii care privesc acizii grași Omega-3 și creșterea părului și puține care studiază uleiul de pește în special.

Un mic studiu din februarie 2017 al unei reviste de dermatologie clinică și estetică a analizat 10 participanți cu alopecie androgenetică (cunoscută sub numele de chelie, care poate apărea la bărbați și femei) cărora le-au fost date de două ori pe zi suplimente conținând un amestec de ulei de pește, ulei de semințe de in, antioxidanți și melatonină. După aproximativ șase luni, opt persoane (reprezentând 80% din participanți) au avut o creștere a părului. Este important să rețineți, totuși, că acesta a fost un studiu foarte mic și nu a existat un grup placebo.

Citește și:

Un studiu anterior, cu 120 de participanți, a fost publicat în 2015 în Jurnalul de Dermatologie Cosmetică. A fost comparat un grup care lua un supliment care conținea ulei de pește și vitamine C și E (printre alte ingrediente) cu un grup de control. După șase luni, 62% dintre cei din grupul suplimentar au înregistrat o creștere a densității părului, comparativ cu 28% în grupul de control. Ceea ce este probabil surprinzător este că mai mult de jumătate dintre femeile din grupul de control au declarat că au observat o creștere a creșterii părului, atunci când s-au comparat fotografii de înainte și după ale scalpului lor. „Chiar cred că avem nevoie de mai multe date și mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismul potențial", spune dr. Goldberg, care nu a fost implicat în studiu.

Citește și:

Suplimentele pot conține ulei de pește sau Omega-3 împreună cu alte ingrediente, cum ar fi antioxidanți. Aceste ingrediente pot acționa sinergic împreună, așa că nu ar trebui să sărim la concluzia că consumul de ulei de pește sau Omega-3 într-un supliment va ajuta părul să crească.

În ceea ce privește aplicarea topică, un studiu publicat în septembrie 2018 în Jurnalul Internațional al Științelor Moleculare, în care oamenii de știință au aplicat un ulei de macrou fermentat mustăților rozătoarelor, a constatat că substanța a ajutat la stimularea foliculilor, eventual prin activarea fazei creșterii părului.

Acesta este, totuși, un studiu pe rozătoare. În general, „aplicarea topică a uleiului de pește nu va susține creșterea părului sau sănătatea scalpului", spune Kerry Yates, un triholog din Dallas. De asemenea, are un miros de pește, iar mirosul persistent este suficient pentru a descuraja unii oameni să folosească ulei de pește pur pe scalp.

Citește și:

Descoperă și Forcapil!

Când vine vorba de creșterea părului, cea mai eficientă opțiune este să mâncați o dietă sănătoasă, să folosiți produse de îngrijire a părului și să căutați un tratament (începeți cu dermatologul dvs.)

Care este cea mai bună formă de ulei de pește?

Există multe modalități diferite în care puteți consuma ulei de pește, inclusiv suplimente de ulei de pește, suplimente de ulei de ficat de pește (cum ar fi uleiul de ficat de cod), și peștii integrali, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH). În ceea ce privește alimentele, peștele gras sau uleios au cele mai mari cantități de Omega-3, cum ar fi somonul, sardinele, macroul, codul, heringul, păstrăvul și tonul conservat.

Citește și:

Foto: Pexels

Vizionare placuta


Kudika
23 August 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.