Setari Cookie-uri

10 întrebări și răspunsuri despre detartrajul dentar

Detartrajul este o procedură profilactică non-invazivă, care nu provoacă dureri și nu afectează structurile dentare, gingivale și subgingivale.

Această procedură are rolul de a îndepărta cantitatea de tartru aflată pe suprafețele dentare și interdentare.

1. Ce înseamnă detartraj dentar?

Toți ne bucurăm de senzația de prospețime oferită de un periaj dentar eficient completat apoi cu folosirea aței dentare sau a unui duș bucal.

Însă trebuie să știm că periajul zilnic nu poate îndepărta zonele cu tartru de pe suprafața dinților. Tartrul nu se îndepărtează de la sine. Singura soluție pentru îndepărtarea lui o reprezintă detartrajul.

2. Detartrajul afectează smalțul dinților?

Adesea, pacienții odată ajunși la cabinetul stomatologic întreabă dacă detartrajul afectează smalțul sau dacă vor simți durere la rece și cald.

Greșit! Detartrajul profesional realizat cu ultrasunete este o manoperă care nu afectează smalțul și nici nu sensibilizează dinții.

Citește și:

Detartrajul îndepărtează doar colorațiile și depozitele de tartru de la suprafața dintelui fără efecte asupra smalțului și a gingiilor. Acumularea plăcii bacteriene pe dinți este cea care duce la slăbirea smalțului și la apariția cariilor, gingivitei și pe urmă a bolii parodontotice.

Efectuat periodic (o dată la 6 luni), detartrajul menține sănătatea dinților și contribuie la păstrarea sănătății acestora.

3. Cât costă un detartraj?

Detartrajul poate preveni afecțiuni mult mai grave a căror tratare este mult mai costisitoare față de cât costă un detartraj. Prețul variază bineînțeles în funcție de pachetul ales și de nevoile fiecărui pacient.

Deasemenea este determinat și de echipamentele/tehnicile utilizate în realizarea procedurii, de standardele la care lucrează medicul care efectuează detartrajul, și de atenția care este acordată acestei proceduri.

Citește și:

Prețul unui detartraj simplu cu ultrasunete făcut la o clinică dentară care are specialiști în igiena dentară începe de la 200 ron, însă dacă alegi să optezi pentru terapia GBT – procedură "gold standard" în profilaxia dentară, 100% eficientă, care oferă un confort maxim pacientului în timpul executarii, prețul bineînțeles va fi mai mare.

4. Cât durează detartrajul dentar profesional?

Datorită tehnologiei avansate de care beneficiem în zilele noastre, prin detartrajul dentar cu ultrasunete vei beneficia de o gamă completă de beneficii. Printre acestea se numără și reducerea timpului pe care este necesar să îl petreci în clinica stomatologică.

Astfel, un detartraj dentar poate dura aproximativ 30 de minute. Bineînțeles, durata procedurii diferă pentru fiecare pacient în parte, în funcție de nevoile sale și de stadiul în care se află dantura sa.

Citește și:

De exemplu, pacienții care respectă sfaturile medicului specialist și vin la control din 6 în 6 luni, iar acasă acordă o atenție deosebită igienei orale, detartrajul dentar poate dura mai puțin, având în vedere faptul că depunerile de placă bacteriană și tartru sunt în cantități reduse.

În cele mai multe cazuri, după realizarea detartrajului dentar propriu-zis se continuă cu procedura de tip air-flow care este o procedură modernă de igienizare profesională a dinților, destinată îndepărtării în detaliu a plăcii bacteriene și a petelor de nicotină, cafea și alimente colorate.

De asemenea, air-flow-ul oferă și un masaj gingival eficient, care stimulează circulația sangvină locală, de aceea este recomandat în asociere cu detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional sau ca procedura unică, repetată la indicațiile medicului stomatolog.

Citește și:

Deci, putem spune că o ședință completă de curățare a danturii, care cuprinde toate cele 3 manopere, poate dura între 30 – 60 de minute.

5. Cât de des se recomandă efectuarea detartrajului dentar?

Recomandarea specialiștilor noștrii privind efectuarea unui detartraj dentar este o dată la șase luni, iar la pacienții cu lucrări fixe și implanturi dentare odată la patru luni, în general.

Este foarte important ca în urma igienizării să rezulte o suprafață perfect netedă, chiar lustruită, pe care depunerea plăcii bacteriene și a tartrului să nu fie favorizată.

Printr-o tehnică de periaj corectă, prin folosirea apei de gură și a aței dentare nu doar că se previne apariția cariei dentare și a bolii parodontale, dar se și îngreunează apariția plăcii bacteriene și implicit a tartrului dentar.

Citește și:

Nu este recomandat niciodată să amânați programarea la detartraj, pentru că placa bacteriană poate ''ascunde'' carii care vor crea neplăceri pe viitor.

6. Doare detartrajul dentar?

Aceasta este o temere nefondată a multor pacienți. Tehnicile moderne de detartraj fac ca această procedură să nu doară.

Există situații rare în care pacientul poate prezenta o ușoară sensibilitate dentară, în special atunci când tartrul este subgingival. Această senzație dispare la 1-2 zile după detartraj.

7. Ce poți mânca după detartraj?

Dacă detartrajul a fost urmat de o fluorizare, medicii stomatologi recomandă să aștepți aproximativ 30 de minute înainte de a mânca sau a consuma lichide.

Fluorul este un mineral foarte important pentru cavitatea bucală, care ajută la întărirea smalțului dentar făcându-l rezistent la atacul acizilor care favorizează apariția cariilor. Dar, poate fi atât benefic, cât şi dăunător pentru organism. Dacă este folosit în cantități nepotrivite, devine chiar toxic pentru organism.

Citește și:

De aceea, este foarte important ca fluorizarea să fie făcută doar la recomandarea medicului stomatolog care va respecta dozajul necesar în funcție de fiecare pacient în parte.

Fluorizarea presupune aplicarea pe suprafața dentară a unui gel cu conținut ridicat de fluor cu scopul de a întări protecția smalțului dinților. Dacă mănânci imediat după această procedură, eficacitatea ei scade considerabil.

După detartraj, ar fi indicat să eviți alimentele tari, crocante care pot să îți agreseze gingiile sau să rămână printre dinți așa cum sunt semintele, alunele, gustari de tip snacks, etc.

Nu sunt recomandate nici alimentele acide, precum citricele, murăturile, băuturi care conțin alcool (au rol astringent asupra gingiilor) precum și orice tip de băuturi/alimente prea reci sau prea calde nu sunt nici ele o alegere prea înțeleaptă din cauza faptului că dinții sunt sensibili după procedura de detartraj.

8. Copii au nevoie de detartraj ?

Deși este o problemă întâlnită mai des la adulți, se întâmplă ca depunerile de placă bacteriană să apară și în rândul copiilor, dacă aceștia nu se spală acasă corect pe dinți.

Vizita la un medic pedodont va stabili dacă copilul dvs are nevoie de detartraj sau nu. În general, la copii care nu sunt familiarizați cu cabinetul stomatologic și le este frică, se poate recurge la inhalosedare, iar aceștia nu vor mai simți absolut nimic pe timpul procedurii dentare.

În cazul copiilor cu dinți de lapte, medicii nu recomandă detartrajul, de aceea este foarte important să fie prevenită apariția tartrului.

Periajul dimineața și seara efectuat corect este obligatoriu și în cazul micuților.

9. Este permis detartrajul în sarcină?

Sarcina este una dintre cele mai deosebite și fericite perioade din viața unei femei și necesită îngrijiri speciale, pentru asigurarea sănătății mamei și a copilului.

În timpul sarcinii, orice patologie dentară deja existentă se poate agrava. Recomandarea medicilor stomatologi este ca problemele dentare să fie rezolvate înainte de sarcină deoarece se poate ajunge în situaţia administrării unor tratamente de urgenţă, nepotrivite pentru o femeie însărcinată.

Sarcina produce modificări hormonale constante, care aduc schimbări în compoziţia salivei, favorizând astfel depunerea de placă bacteriană pe suprafețele dentare.

Astfel că detartrajul este cel mai indicat tratament de profilaxie dentară și în timpul sarcinii, ajutând la menținerea unei igiene orale optime și la reducerea inflamației gingivale care este posibil să apară pe parcursul acestei perioade.

Sunt indicate vizite regulate pe tot parcursul sarcinii la medicul specialist pentru a evita complicaţiile dentare şi parodontale.

10. Detartrajul albește dinții ?

Prin detartrajul și periajul profesional se îndepărtează placa bacteriană, tartrul și colorațiile rezultate în urma igienei deficitare, lăsând dinții curați și astfel ei vor avea o culoare uniformă în final.

Dar prin detartraj, nu vom obține o albire dentară. Pentru ca dinții să aibă culoarea dorită, va trebui să stabilim cu medicul ce tip de tratament pentru albirea dintilor ni se potrivește.

Vizionare placuta


Kudika
18 Mai 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.