Setari Cookie-uri

Dr. Cristina Nisipașu: Expunerea la soare, fara SPF, produce pete pigmentare, riduri, keratoze sau chiar cancere cutanate

Luna mai a fost declarată la nivel mondial Skin Cancer Awareness month, tocmai de aceea, este un moment potrivit pentru a conștientiza faptul că expunerea la radiațiile solare poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni grave ale pielii, ireversibile, iar cel mai important lucru pe care îl putem face în acest sens este să prevenim apariția lor.

Dr. Dermatolog Cristina Nisipasu ne subliniază pașii pe care trebuie să ii urmăm pentru a menține sănătatea pielii, recomandându-ne soluțiile potrivite atât în ceea ce privește alegerea produselor cu SPF, cât și a tratamentele ce realizează rejuvenarea și regenerarea pielii, conferind rezistență acesteia la factorii de mediu.

Kudika; De ce este important să folosim zilnic protecție solară și ce alegem: SPF mineral sau chimic?

Dr. Cristina Nisipașu: Am auzit, cu toții, de foarte multe ori, despre importantă utilizării protecției solare, dar încă sunt multe persoane care nu realizează că riscurile expunerii la soare nu sunt doar la plajă! Este adevărat că, la plajă, riscul este mai mare deoarece pielea este expusă aproape integral, iar apă, nisipul și toate obiectele din jur reflectă radiațiile ultraviolete. Dar acest risc există și în parc, pe stradă, în mașină, chiar și în casă dacă bate soarele pe geam, dar, mai ales la munte, la altitudini mari, deoarece distanța până la soare este mai mică, iar radiațiile sunt mai puternice. Între orele 10:00 și 16:00 radiațiile UV sunt foarte puternice și predomină UVA, cu lungime de undă mare, care pot ajunge mai profund la nivelul pielii, prezentând astfel un risc mai mare pentru piele. Trebuie să știm însă că și atunci când este înnorat, o cantitate de radiații ultraviolete pătrunde prin nori, așa că trebuie să folosim protecție adecvată.

Citește și:

Produsele SPF cu filtre minerale sunt mai potrivite pentru copii și pentru persoanele cu piele sensibilă sau alergică pentru că nu irită pielea, nu ustură dacă întră în ochi, și nu provoacă alergii, însă produc un aspect alb, care pentru multe persoane poate fi neplăcut. Recomand produse cu o compoziție mixtă de filtre fizice și chimice și neapărat mizați pe produse dermatocosmetice, testate dermatologic, pentru care putem fi sigur că filtrele sunt într-adevăr sigure.

Kudika; Există pe piață și produse SPF cu filtre mai mici: 10, 15 sau 20. Sunt acestea la fel de eficiente ca cele cu factor de protecție 50 sau peste 50?

Dr. Cristina Nisipașu: Pentru că o crema să asigure protecția care este trecută pe ambalaj, trebuie aplicată într-o cantitate recomandată de 2mg/cm2. Această cantitate este destul de mare când o aplicăm practic pe piele și poate să arate neplăcut, așa că avem tendința să aplicăm mai puțin și automat protecția scade. Din aceste motiv recomand o protecție cât mai înalta pentru a crește eficiența.

Citește și:

Kudika: De ce recomandați dermatocosmetice in detrimentul celorlalte produse de pe piață ?

Dr. Cristina Nisipașu: Așa cum am amintit, recomand produsele dermatocosmetice, pe care le regăsim, de obicei, în farmacie, deoarece acestea trec prin niște etape de avizare în care sunt testate pentru a nu produce reacții alergice, pentru a avea ingrediente sigure și pentru a oferi protecția scrisă pe ambalaj. Mai mult decât atât, oferă game care să acopere individual nevoile fiecărui tip de ten, cu scopul de a nu agrava anumite afecțiuni dermatologice deja existente.

Kudika: Este indicată expunerea la soare pentru persoanele cu acnee?

Dr. Cristina Nisipașu: Nu, absolut deloc. Deși sunt multe persoane care îmi spun că soarele le ameliorează acneea, de fapt, este o falsă impresie deoarece efectele nedorite nu apar pe moment, ci la câteva zile sau chiar săptămâni după expunerea la soare. Acestea se manifestă prin apariția unui număr mai mare de puncte negre, reactivarea leziunilor inflamatorii sau apariția hiperpigmentarii postinflamatorii.

Citește și:

Kudika: Semnele expunerii la soare din anii anteriori își lasă amprenta asupra tenului și astfel, odată cu venirea senzonului cald, se reactivează. Ce soluții avem să prevenim reapariția acestora și apoi să întreținem aspectul pielii?

Tratamentul Sylfirm X (radiofrecvență fracționată cu microneedling), ce reglează producția de pigment, stimulează sinteză de colagen, îmbunătățind calitatea și aspectul pielii

Dr. Cristina Nisipașu: Expunerea la soare poate produce reactivarea leziunilor de acnee, pete pigmentare, degradarea fibrelor de colagen și elastină, riduri, aspect tern, neuniform. Aceste probleme apar în timp, pe măsură ce înaintăm în vârstă și cumulăm expunere la radiațiile UV. Odată apărute, sunt mai greu de tratat așa că cel mai bine ar fi să le prevenim.

Citește și:

Recomand că primăvara să pregătim tenul pentru expunerea la soare prin proceduri efectuate în cabinetul medical. Această nu înseamnă că nu trebuie să mai folosim protecție solară pentru ten, ci că îl facem mai rezistent la agresiunile radiațiilor ultraviolete. O procedură foarte eficientă este tratamentul cu Sylfirm X (radiofrecvență fracționată cu microneedling) care, prin cele 2 tipuri de undă pe care le folosește, continuă și pulsată, tratează concomitent leziunile active de acnee, ameliorează roșeața și inflamația -cele care predispun la hiperpigmentare, remodelează membrană bazală a epidermului -reglând producția de pigment, stimulează sinteză de colagen -îmbunătățind calitatea și aspectul pielii. Recomand între 1 și 3 ședințe, cu frecvență lunară, iar ultima să fie realizată cu cca 4 săptămâni înainte de a pleca în vacanță, iar toamna, la finalul sezonului însorit, revenim și realizăm încă o ședința Sylfirm X, penru întreținere.

Citește și:

Kudika: Dacă avem pielea foarte sensibilă la razele UV, avem un exces de alunițe sau simțim că am exagerat expunându-ne prea mult la soare, există un tip de test/ consultație care ne ajută să vedem gradul de afectare a pielii?

Dr. Cristina Nisipașu: Din păcate, persoanele cu pielea deschisă la culoare, sensibilă, cu multe alunițe au o predispoziție mai mare să dezvolte cancer de piele. Aceste persoane au o contraindicație absolută să se expună la soare. Expunerea la soare este periculoasă deorece efectele nu se văd pe loc, ci în timp și nu sunt reversibile. Adică stăm la soare, vedem că nu s-a întâmplat nimic pe moment sau am avut o arsură solară care a trecut rapid, ceea ce ne face să ne expunem din nou la soare, iar peste câțiva ani, observăm că am dezvoltat pete, riduri, keratoze sau chiar cancere cutanate și, din păcate, atunci este prea târziu să mai facem ceva să le reversam. Modificările induse de radiațiile UV în piele sunt ireversibile și cumulative, așa că e mai bine să le prevenim decât să le tratăm.

Citește și:

Recomand aplicarea unei creme de fotoprotecție în fiecare dimineață, chiar dacă folosim make-up cu SPF

Kudika: Make-up-ul cu SPF este în mare vogă în ultimii ani. Înlocuiește acesta crema cu factor de protecție solară?

Dr. Cristina Nisipașu: În general recomand aplicarea unei creme de fotoprotecție în fiecare dimineață, chiar dacă folosim fond de ten cu SPF, mai ales că acum există și variante de creme cu SPF ce asigură o excelentă bază de machiaj, iar, în timpul zilei, reaplicarea la cca 3-4 ore a unei pudre sau a unui spray invizibil cu SPF.

De regulă protecția solară va fi dată, în principiu, de crema pe care o aplicăm înainte. Factorii de protecție nu se cumulează, astfel dacă avem o crema cu SPF 50 și un fond de ten cu SPF 10, nu înseamnă că vom avea SPF60, ci pielea își va lua numărul cel mai mare, deci cel al cremei. Evident, strictețea aplicării protecției solare depinde și de anotimpul în care ne aflăm, de cât timp petrecem în soare și de afecțiunile pe care le avem, persoanele cu pete sau leziuni inflamatorii cutanate trebuie să folosească o protecție cât mai înalta.

Vizionare placuta


Spirit creativ, mereu în evoluție, mi-am început cariera ca jurnalist, dar m-am îndrăgostit de profesia de PR, astfel am devenit Autor de Frumos al propriei existențe și al...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.