Setari Cookie-uri

Dr.Cristina Soare, medic dermatolog: Cuvântul ”definitiv” în estetică poate fi înșelător

Îngrijirea zonei în care apar cearcănele cere timp, răbdare și consecvență

În primul rând, spuneți-ne sunt cearcănele?

Cearcănele se referă la modificarea aspectului pielii de sub ochi. Pe scurt, pielea din această zonă devine negru-albăstruie. Ele sunt o problemă importantă de ordin cosmetic pentru că pot conferi un aspect obosit sau trist fără ca acesta să reflecte starea interioară a persoanei.

Uneori, avem cearcăne chiar și dacă ne odihnim suficient. De ce apar ele?

Cauzele apariției cearcănelor sunt multiple. Avem, în primul rând, cauze genetice. Apoi vorbim despre cele externe și aici pot enumera o serie de factori: oboseala, expunerea îndelungată la ecrane, deshidratarea, alergiile recurente, eczemele perioculare, consumul de alcool sau tutun, fototipul sau vârsta. Regiunea din zona ochilor este extrem de delicată și suferă cu trecerea anilor o serie de transformări atât la nivelul pielii, cât și al structurilor din profunzime.

Citește și:

Sunt femeile mai predispuse la cearcăne decât bărbații?

Nu. E fix invers. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile. De ce? Cauza principală este resorbția osoasă periorbitală laterală care este mai accentuată la aceștia pe masură ce înaintează în vârstă.

De câte tipuri sunt cearcănele?

Cearcănele pot fi explicate prin hiperpigmentarea perioculară sau prin apariția de pungi palpebrale sau creșterea laxității pielii.

Hiperpigmentarea perioculară poate fi clasificată în 4 tipuri: de cauză pigmentară (colorație maro), de cauză vasculară (colorație roz, mov, albastră), de cauză structurală (fără modificări reale la nivelul culorii pielii) sau de cauză mixtă, în funcție de aspectul pe care acestea îl au la examinarea clinică a regiunii de către medic.

Citește și:

Cearcănele pigmentare sunt de multe ori ereditare și pot deveni mai accentuate pe masură ce pacientul avansează în vârstă sau sunt mai frecvente la pacienții cu fototip închis. Acestea sunt generate de excesul de melanină care conferă culoarea specifică pielii.

Cearcănele vasculare reprezintă o fragilitate vasculară crescută asociată cu o calitate scăzută a țesutului. Apar mai frecvent la pacienții care suferă de eczeme perioculare, la cei cu fototip deschis, la expunerea îndelungată la ecrane, la oboseală accentuată sau la înaintarea în vârstă. În situația în care există și o afectare a sistemului limfatic local, cearcănele vasculare se pot asocia și cu edeme, adică pacientul va observa pungi care sunt mai pronunțate dimineața.

Citește și:

Cearcănele structurale sunt o aparentă hiperpigmentare dată de modul în care se reflectă lumina la pacienții care au pierderi de volum la acest nivel sau modificări anatomice. De cele mai multe ori, apar pe măsură ce pacienții înaintează în vârstă, însă există și cazuri ereditare.

Cum scăpăm de cearcăne?

Din păcate, nu există o cremă minune care să rezolve problemele de la nivelul cearcănelor. Există variante de creme care au ca ingredient activ argilerina (o peptidă cu efect neuromimetic, de tip botox), care însă au efect temporar. Totodată, este esențial să avem o rutină corespunzătoare de îngrijire a feței, îndepărtarea machiajului în fiecare seară prin dubla curățare și aplicarea de creme hidratante local. Cremele de ochi care conțin vitamina C și K ajută microvascularizația locală și, astfel, scade riscul de apariție sau agravare a hiperpigmentării din zona ochilor.

Citește și:

    Există o varietate de tratamente în funcție de nevoile fiecărui pacient. Totul începe cu un consult la medicul specialist astfel încât acesta să poată înțelege nevoile pacientului și să recomande un plan de tratament personalizat. Ce este important de reținut este faptul că va fi nevoie de mai multe ședințe de tratamente, realizate periodic pentru a putea ajunge la rezultatele dorite.

    Ajută în vreun fel tratamentele naturiste - castravetele pus sub ochi sau pliculețele de ceai, de ex?

    Aplicarea feliilor de castraveți la nivelul ochilor este asociată în mod popular cu rutina de relaxare. Nu avem însă dovezi concludente asupra eficienței aplicării feliilor de castravete la nivelul ochilor.

    Pliculețele de ceai (cum sunt cele din ceaiul negru, verde sau alb) folosite pentru zona perioculară reprezintă un alt remediu popular, având la bază cofeina și antioxidanții din aceste extracte care să ajute la reducerea efectului de pungi palpebrale.

    Citește și:

      Deși remediile naturale pot să pară o soluție, aceasta este de moment și cu o eficiență mult redusă în comparație cu folosirea unor creme dedicate. Totodată, remediile de tip pliculețe de ceai sau feliile de castravete direct pe zona perioculară asociază riscul apariției eczemelor perioculare sau iritarea locală.

      Ce tratamente există? Tratamente pe care le faceți în cabinet. Ce presupune fiecare?

      Pungile de sub - pentru a trata acest tip de cearcăne, putem folosi metode nechirurgicale cum este blefaroplastia nechirurgicală cu laser CO2 fracționat sau blefaroplastia chirurgicală. Blefaroplastia nechirurgicală va realiza pierderea apei din celulele pielii expuse și astfel va duce la o strângere a țesutului. Blefaroplastia chirurgicală se realizează prin îndepărtarea sau repoziționarea țesutului adipos în exces. Nu se recomandă injectarea acidului hialuronic la nivelul șantului lacrimal în această situație deoarece va duce la o retenție de apă și la înrăutățirea aspectului.

      Citește și:

        Pentru modificăril de culoare legate de afectarea vasculară se pot folosi lasere vasculare sau mezoterapie injectabilă. Laserele vasculare reduc roșeața și vasele dilatatate prin închiderea acestora cu lungime de undă specifică. Mezoterapia injectabilă presupune injectarea unui cocktail ce conține acid hialuronic, vitamine, enzime, coenzime care va stimula producerea de colagen și elastina, conferind pielii fermitatea și structura pierdute.

        Hiperpigmentarea periorbitală poate fi cauzată atât de factori endogeni, cât și exogeni. Printre factorii cauzatori avem factorii genetici sau ereditari, hiperpigmentarea post-inflamatorie secundară dermatitei atopice sau de contact, edemul periorbital, fragilitatea vasculară crescută. Tratamentele pe care le putem utiliza sunt peelingurile chimice, mezoterapia cu cocktailuri depigmentante, agenții depigmentanți topici (acidul tranexamic, hidrochinona, acidul kojic, acidul azelaic, acidul retinoic).

        Șanțul lacrimal adâncit poate fi corectat prin injectarea cu acid hialuronic sau lipofilling. Acidul hialuronic folosit pentru șanțul lacrimal este dedicat pentru această regiune. El este plasat la acest nivel folosind o tehnică specială astfel încât să se integreze tisular în mod corespunzător.

        Pot trata definitiv sau cearcănele pot să reapară?

        Cuvântul definitiv în estetică poate fi înșelător. Îngrijirea zonei perioculare necesită timp, terapii combinate, realizate cu periodicitate pentru a îmbunătăți calitatea pielii și este bine că medicina a evoluat astfel încât astăzi există aparate performante care ne pot oferi aceste rezultate sub îndrumarea medicului dermatolog. De exemplu, mezoterapia perioculară reprezinta o terapie de bază, care se poate asocia cu alte terapii în funcție de cauza cearcanelor.

        Pentru cazurile mai severe, unde este nevoie de tratarea pungilor palpebrale, soluția care va aduce cea mai eficientă rezolvare este fie blefaroplastia nechirurgicală, fie blefaroplastia chirurgicală.

        Nu în ultimul rând, rutina de îngrijire zilnică vine în completarea tratamentelor realizate în clinică, astfel încât să întrețină rezultatele obtinuțe și să pregătească pielea pentru tratamentele următoare.

        Putem preveni în vreun fel apariția lor?

        Așa cum am afirmat, cearcănele au multiple cauze și nu trebuie să punem o presiune psihologică asupra noastră dacă organismul nostru are o predilecție spre a dezvolta cearcăne. În ziua de astăzi, există o serie de proceduri non invazive sau minim invazive care ne pot ajuta să depășim acest disconfort. Cu toate acestea, și noi ne putem ajuta organismul astfel încât cearcanele să nu fie atât de frecvente.

        Stilul de viață este esențial în prevenirea apariției cearcănelor, astfel că o dietă echilibrată, un program de somn odihnitor și efortul fizic moderat sunt cheia. Nu trebuie să uitam nici de aportul hidric corespunzător care variază în funcție de anotimp sau stilul de viață. Rutina zilnică de îngrijire a feței care să includă îndepărtarea zilnică a makeup-ului prin dubla curățare de seară și aplicarea de creme dedicate zonei perioculare dimineața și seara. Folosirea cremelor pentru zona perioculară la temperatura de la frigider ajută la reducerea edemului periocular.

        dr. Cristina Soare, medic dermatolog la clinica dr. Delia Thiess

        Vizionare placuta


        Kudika
        3 Septembrie 2023
        Echipa Kudika
        Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.