Setari Cookie-uri

Advertorial Adoptă culorile zimbrului

Ghici cine a revenit în Carpații Meridionali, la 200 de ani după dispariția lui din România?

Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, dar, în prezent, este mai rar ca un rinocer negru. Specie protejată și vulnerabilă, zimbrul a dispărut din aproape toată Europa, inclusiv din România, în secolul al XIX-lea, din cauza vânătorii excesive și a lipsei de habitat. Din 2012 însă, WWF lucrează împreună cu alte ONG-uri și cu localnici pentru a reface populația de zimbri sălbatici din România, în Munții Țarcu și Munții Poiana Ruscă. În acest moment, în cele două nuclee de reintroducere există aproximativ 50 de zimbri liberi, atent supravegheați de rangeri - localnici din Armeniș și Poieni - împreună cu echipa WWF-România. Ei sunt prezenți în teren, monitorizând deplasările, nutritia și starea de sănătate a zimbrilor și intervenind în funcție de situațiile care apar.

Zimbrul este un arhitect peisagist veritabil. Consumă cu preponderență iarbă, dar și scoarța de copac, poame. Se organizează în grupuri formate din female și mai puțini masculi, grupul fiind condus de o femelă mai în vârstă. Prin acest comportament, simpla prezență a zimbrului face mai multe decât crezi pentru natură: zimbrul contribuie la fertilizarea pajiștilor, formează zone de luminiș, răscolește nisipul și noroiul și contribuie, astfel, la menținerea unei diversități biologice ridicate.

„Zimbrii sunt animalele mele preferate mai nou... sunt atât de mari, au o culoare frumoasă și ochii mari. Îmi place să învăț despre ei”, ne povestește Ionela, elevă în Școala Gimnazială din Armeniș. Aceasta este una dintre cele cinci școli în care WWF, alături de alți parteneri, a inițiat cluburile Tineri Activi pentru Natură și Zimbri, în zonele de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie. Ionela ne mai spune că pentru ea nu există loc mai frumos decât pădurea unde poate să se refugieze după prea multe teme, să vadă și audă atât de multe animale, să vadă anotimpurile trecând. Este una din cei peste o sută de copii care atunci când pleacă spre casă din curtea școlii atenționează oamenii care aruncă gunoaie pe jos, care le spun părinților să stingă lumina sau să folosească sticlele de plastic precum stropitori sau ghivece în loc să le arunce.

Alătură-te campaniei Culori pe cale de dispariție și adoptă culorile zimbrului, pe www.culoripecalededisparitie.ro. Cu ajutorul tău, WWF va putea continua să aducă zimbri pentru a reface populația de zimbri sălbatici din România și să le moniotirzeze comportamentul și starea de sănătate, prin observare directă și localizare prin GPS cu ajutorul rangerilor. De asemenea, va sprijini comunitățile locale în dezvoltarea oportunităților de turism care pot ajuta economia locală și pot reduce presiunile pe resursele naturale.


Kudika
25 August 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.