Setari Cookie-uri

Cum calculezi cel mai simplu prețurile la energie electrică și gaze naturale?

Unul dintre cele mai populare subiecte în mass-media în ultimele luni este cel reprezentat de prețurile la energie, aflate pe trend de creștere la nivel internațional. Consumatorii nu trebuie să uite faptul că în acest context devine și mai importantă alegerea furnizorului de energie electrică și gaze naturale, pentru a avea asigurată o ofertă cât mai avantajoasă. La fel ca în sectorul de telefonie mobilă, există această facilitate de a migra oricând la un alt furnizor, fără costuri asociate procesului de transfer. 

Se poate spune că sistemul este și mai simplu decât la portarea numerelor de telefonie mobilă, pentru că nu se schimbă absolut nimic din punct de vedere tehnic, ci doar este semnat contractul cu noul furnizor. Implicit, contractul cu vechiul furnizor urmează să fie încheiat, fără penalități, în condițiile prevăzute de legislația în domeniu.

Pe scurt, alegerea unui nou furnizor de energie electrică sau / și gaze naturale este un proces ușor, care se poate face integral online și care poate aduce doar beneficii. Evident, alegerea trebuie să fie corect realizată, căci fiecare furnizor își promovează ofertele ca fiind foarte avantajoase... Cum calculezi așadar prețurile la energie electrică și gaze, cum compari ofertele? Cel mai simplu este să folosești comparator anre, adică facilitatea de comparator oferte tip de furnizare a energiei electrice și facilitatea de comparator oferte tip de furnizare a gazelor naturale. Completezi pe pagina acestei autorități de stat câteva date, apoi vezi care sunt ofertele la zi ale furnizorilor autorizați.

Citește și:

În paralel, poți vizita și direct paginile web ale furnizorilor, pentru a calcula și acolo și a vedea cele mai bune oferte, toate condițiile comerciale. Contractarea se face mai departe online, prin procese simple, care economisesc nu doar bani, ci și timp. Este important să fie ales un furnizor care, dincolo de prețuri mici la energie, oferă o bună comunicare și cont online de client (unde să poți introduce indexul lunar de consum, unde să poți vizualiza facturi și plăți, ba chiar să poți plăti online facturile).

Cât de mari vor fi facturile la energie în perioada următoare

Este clar faptul că anumite creșteri din piața de energie globală se vor resimți și în facturile consumatorilor, de fapt multe persoane au primit deja facturi cu prețuri mai mari la curent electric și gaze naturale sau au fost înștiințate despre astfel de creșteri de prețuri. Însă situația reală este departe de a fi dramatică, mai ales pentru cei care au ales o ofertă mai bună de pe piața liberă. În plus, Uniunea Europeană (și implicit România) a decis măsuri concrete în favoarea consumatorilor, astfel încât impactul creșterilor de costuri la energie să fie extrem de redus.

Citește și:

Recent, un proiect a fost adoptat de Parlamentul României pentru plafonarea facturilor la curent electric și gaze naturale. În perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, se acordă ajutor pentru plata facturilor pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, unități de cult, ONG-uri.

Prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, iar prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh. Detalii complete despre noile norme legislative pot fi consultate online, iar detalii despre prețuri la zi, pe website-ul ANRE și pe website-urile furnziorilor de energie electrică și gaze naturale.

Citește și:

Foto: Pixabay

.

Vizionare placuta


Kudika
11 Noiembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.