De ce sunt speciali cartofii dulci?

Originari din America Centrală, cartofii dulci au cucerit prin aroma lor aparte, dar și prin gustul mai dulce pe care îl au față de cartofi obișnuiți.

Totuși, datorită conținutului lor nutrițional, cartofii dulci sunt considerați ca făcând parte dintre alimentele care au efecte de a scădea glicemia și inflamația din organism. Iar acum unele dintre afecțiunile secolului sunt reprezentate de diabetul zaharat și de diverse afecțiuni caracterizate prin inflamație cronică, devine destul de important să încercăm să integrăm în alimentația noastră obișnuită și cartofii dulci.

Câte calorii au cartofii dulci?

Aproximativ 100 g de cartofi dulci conțin 85 de kilocalorii. Deși nu sunt foarte calorici, aceștia sunt foarte sățioși și bogați în fibre.

Cartofii dulci: conținut nutrițional

Cartofii dulci sunt foarte bogați în betacaroten, devenind astfel o sursă importantă de vitamina A pentru organismul nostru, vitamină esențială pentru a ne susține vederea, dar și pentru menținerea integrității membranelor celulelor organismului nostru.

Cartofii dulci mai conțin și amiloză, substanță cunoscută pentru efectul său de a reduce nivelul glucozei din sânge.

Cartofii dulci conțin și alte vitamine, cum ar fi vitamina B1, B5, B6, niacina și riboflavina, dar și vitamina E. Cartofii dulci conțin un procent important de minerale, cum ar fi fier, calciul, potasiu, magneziu, mangan.

Alți fitonutrienți importanți pentru sănătatea noastră pe care îi conțin cartofii dulci:

    acid cafeic; acizi clorogenici; Antocianine; Luteină; Licopen; Defensină; Catechine; Polifenoli; Antioxidanți.

Foto: Tatiana Bralnina/ shutterstock.com

Beneficiile cartofilor dulci pentru sănătatea noastră Beneficii sănătoase ale cartofilor dulci: efect antiinflamator

În conținutul lor nutrițional cartofii dulci au mai multe substanțe cu rolul de a scădea inflamația, cum ar fi pigmenții și antocianinele, dar și antioxidanții. O parte dintre compuși reglează nivelul fibrinogenului, care poate avea o acțiune nocivă în procesele inflamatorii cronice. Studiile au arătat că extractele de cartof dulce ajută în reducerea inflamației cronice și în reglarea producerii și activității fibrinogenului.

Beneficii sănătoase ale cartofilor dulci: efect hipoglicemiant

Atât prin conținutul bogat în fibre, cât și în amiloză, cartofii dulci ajută în evitarea spike-urilor glicemice produse în cazul persoanelor care prezintă rezistență la insulină sau diabet zaharat.

În cazul acestora, unele studii arată că consumul de cartofi dulci poate avea efect reglator asupra glicemiei, scăzând nivelurile prea mari ale zahărului din sânge.

Beneficii sănătoase ale cartofilor dulci: Ajută în combaterea constipației

Bogați în fibre, cartofii dulci ajută în reglarea tranzitului intestinal și în combaterea constipației. Fibrele sunt, de asemenea, considerate ca având efecte prebiotice, adică susțin echilibrul microflorei intestinale.

Beneficii sănătoase ale cartofilor dulci: efect antioxidant și anti cancerigen

Fitonutrienții cu efect antioxidant conținuți în cartofii dulci au efecte de a proteja celulele împotriva acțiunii toxice a radicalilor liberi, ajutând în reducerea stresului oxidativ. Antioxidanții sunt implicați în limitarea proceselor cancerigene și totodată aceștia participă la reducerea proceselor de îmbătrânire a organismului.

Beneficii sănătoase ale cartofilor dulci: Susțin sănătatea vizuală

Prin conținutul ridicat de carotenoide, precursorii vitaminei A, cartofii dulci susțin sănătatea ochilor și vederea în general, prevenind degenerarea maculară și scăzând riscul de cataractă și retinită pigmentară. Antocianinele îmbunătățesc circulația capilară la nivelul retinei și susțin sănătatea acesteia pe termen lung, ajutând totodată la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte și la scăderea riscului de retinopatie diabetică.

Sursa foto articol: KarepaStock/ shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: