Este carnea de porc sănătoasă?

Veți găsi răspunsuri pro și contra privind carnea de porc. Aceasta conține o cantitate mai mare de grăsimi saturate, care ar putea crește riscul de boli cardiovasculare dacă acest tip de carne este consumată în exces. Pe de altă parte, studii de cercetare au demonstrat că grăsimea animală, de exemplu chiar untura tradițională, reprezintă hrană pentru microbiomul nostru, atât de important în menținerea tinereții și a longevității.

Câte calorii prezintă ceafa de porc la grătar?

Preparată simplu, doar cu condimente, piper și sare, ceafa de porc la grătar conține, în medie la 100 de grame, 220-230 de calorii. Dacă adăugați și un sos dulce cu miere, caloriile pot crește.

Acestea reprezintă aproximativ 10-15% din necesarul de calorii zilnice ale unui adult care consumă 1500-2000 kcal/zi.

Ceafa de porc la grătar: conținut nutritional

Carnea în general este săracă în glucide, dar bogată în proteine și poate fi și bogată în grăsimi mai mult sau mai puțin sănătoase. Carnea cea mai bogată în grăsimi sănătoase este cea de pește.

Foto: Tatjana Baibakova/ shutterstock.com

Conținutul nutritional al mușchiului de porc (ceafă de porc) la 100g:

Proteine – 24 g

Glucide (fibre, zaharuri, amidon) – 0-1 g

Grăsimi (lipide) – 15-19g

- Grăsimi saturate: 5.20 g

- Grăsimi polinesaturate: 1.30 g

- Grăsimi mononesaturate: 6.30 g

- Grăsimi trans: 0.00 g

- Colesterol: 85.00 mg

- Acizi grași Omega-3: 50.00 mg

- Acizi grași Omega-6: 1120.00 mg

Vitamine conținute de ceafa de porc la 100g:
    Vitamina A – Retinol: 9.00 UI Vitamina C - Acid Ascorbic: 1.00 mg Vitamina E - Tocoferol : 0.20 mg Vitamina B1 – Tiamină: 1.10 mg Vitamina B2 – Riboflavină: 0.40 mg Vitamina B3 - Vit.PP – Niacina: 5.00 mg Vitamina B5 - Acid Pantotenic: 1.10 mg Vitamina B6 – Piridoxină: 0.40 mg Vitamina B8 – Colină: 83.20 mg Vitamina B9 - Acid folic: 8.00 mcg Vitamina B12: 1.20 mcg Betaină: 3.20 mg
Minerale conținute de ceafa de porc la 100g:
    Potasiu: 427.00 mg Fosfor: 235.00 mg Sodiu – Natriu: 88.00 mg Seleniu : 36.10 mcg Calciu:27.00 mg Magneziu: 26.00 mg Zinc: 4.20 mg Fier: 1.60 mg Cupru: 0.10 mg
Este benefic sănătății să consumăm carne porc?

Carnea de porc conține proteine, grăsimi, apă și în rest numai vitamine și minerale.

În ceea ce privește proteinele, carnea de porc este bogată și în aminoacizii esențiali organismului nostru, fiind o sursă foarte bună de elemente nutriționale structurale care ne mențin regenerarea celulară, metabolsimul și imunitatea (hormnii de exemplu, anticorpii sunt tot proteine).

În ceea ce privește conținutul de minerale și vitamine, carnea de porc acoperă o plajă mare din necesarul zilnic al acestora. Alături de legume proaspete, bogate în vitamina C și de surse de vitamina D, consumul moderat de carne de porc este sănătos.

Există și situații când oamenii evită să consume carnea de porc. Fie din considerente ecologice sau religioase, fie pentru că au restricție proteică sau lipidica în alimentație (de exemplu în cazul celor cu suferințe renale cronice).

Sursa foto: zi3000/ shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: