Setari Cookie-uri

Reteta mea: Paine de casa fara framantare

Am gasit aceasta reteta de paine in urma cu vreo doi ani, pe Pinterest si de atunci o pregatesc cam o data pe saptamana. Nu mai facusem niciodata paine de casa in trecut si nici n-aveam in plan sa coc vreodata una fiindca mi-era groaza de framanat si de toata faina imprastiata prin bucataria mea.

Foto interior si prima pagina: paine de casa, Shutterstock

Gandesc ca un cozonac, de exemplu, merita un asemenea efort de framantare pentru ca mananci la el vreme de cateva zile si are un gust incomparabil cu cel cumparat, in vreme ce painea dispare de pe masa in doi timpi si trei miscari si nici nu e cu mult deosebita fata de cea cumparata de la o brutarie buna (in topul brutariilor mele preferate stau Rue du pain si Pain Plaisir care au produse bune realizate din ingrediente de calitate).

Si totusi...

Daca ar fi existat o reteta de paine de casa care sa nu presupuna framantat si nici mizerie in bucatarie, as fi pregatit cu drag painea in casa fie si numai pentru ca as fi putut sa strecor in ea mai multa faina de secara si multe-multe seminte care sa o faca ultra-dietetica dar si gustoasa.

Aceasta reteta exista, e incredibil de simplu de preparat si are rezultate excelente.

Citește și:

Sa trecem la treaba!

Ingrediente

  • 3 cani de faina - daca iti doresti o paine frumoasa care sa creasca, foloseste doar faina alba. Daca in schimb prioritatea ta este silueta si nu aspectul painicii, opteaza pentru o cantitate rezonabila de faina de secara (eu pun in general jumate-jumate).
  • 2-3 lingurite de sare
  • ½ lingurita drojdie uscata (la plic)
  • 1+1/2 cani de apa
  • Optional - tot soiul de seminte

Mod de preparare

Apuca-te de treaba seara. Intr-un vas incapator se amesteca cu o spartula toate ingredientele de mai sus. Vasul nu ar trebuie sa fie plin mai mult de jumatate, pentru a permite aluatului sa creasca. Acopera vasul cu folie transparenta si lasa-l la crescut peste noapte intr-un loc ferit de curent. Dimineata trezeste-te cu jumatate de ora inainte tututror.

Tapeteaza o tava de cozonac sau de chec cu hartie de copt si rastoarna aluatul.

Citește și:

Da-l la cuptorul preincalzit la 200 grade C cam 30-35 de minute.

Cand painica ta s-a rumenit o poti scoate din cuptor. Deja mirosul ei a trezit toti pofticiosii care iti vor aplauda talentele brutaresti!

Foto: paine de casa, Shutterstock

Foto: paine de casa, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
16 Noiembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.