Setari Cookie-uri

Budinca clasica din paine si unt, cu glazura de marmelada si unt de scortisoara si portocale

Am observat frecvent pe Instagram si Pinterest tot soiul de budinci de paine care imi fac ispititor cu ochiul din poza lor. Le-am evitat cu stoicism gandindu-ma la silueta. Pana acum! De vreo cateva saptamani am decis sa evit dulciurile in timpul saptamanii si sa-mi aman poftele pana in weekend cand, drept recompensa pentru buna purtare, imi dau voie sa pregatesc (si, evident, sa mananc) orice prajitura imi pofteste sufletul. Asadar, in acest weekend m-am orientat catre o noua reteta propusa de Jamie Oliver - Budinca clasica din paine si unt, cu glazura de marmelada si unt de scortisoara si portocale.

Foto interior si prima pagina: budinca de paine si unt, Shutterstock

Ingrediente

  • 8 felii de paine
  • 9 oua mari
  • 140 g zahar tos
  • 500 ml lapte integral
  • 1 baton de vanilie (crestat pe lung, cu semintele scoase)
  • 4 linguri de marmelada de buna calitate

Pentru untul aromat

  • 100 g unt nesarat, la temperatura camerei
  • 1-2 prafuri de nucsoara macinata
  • 1-2 prafuri de scortisoara macinata
  • coaja rasa de la o portocala mare

Foto: budinca de paine, Shutterstock

Mod de preparare

Pentru untul aromat: se amesteca toate ingredientele pana la omogenizare. Se unge un vas termorezistent cu putin din acest amestec. Restul se foloseste pentru a unge fiecare felie de paine in parte.

Feliile se taie apoi in jumatate, pe diagonala si se aseaza in vasul termorezistent. Se separa albusurile de galbenusuri (se vor folosi toate galbenusurile si doar un singur albus). Se bat galbenusurile si albusul cu zaharul.

Citește și:

Se incalzeste laptele impreuna cu batonul de vanilie si semintele. Se indeparteaza apoi pastaia de vanilie iar laptele se rastoarna in vas, peste paine si se lasa la inmuiat cel putin 20 minute.

Se aseaza vasul termorezistent intr-o tava de cuptor si se toarna in tava un ibric cu apa fierbinte. Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 45 minute.

Marmelada se incalzeste la foc mic intr-o craticioara. Dupa 45 minute, se scoate vasul din cuptor si se ung feliile de paine cu marmelada, apoi se mai da inca o data la cuptor pentru 5-10 minute.

Budinca se lasa la racit macar partial inainte de servire. Se poate orna cu orice tip de fructe, cu stafide, fulgi de ciocolata sau zahar pudra.

Pofta buna!

Reteta este preluata din cartea "Sa gatim cu Jamie. Cum sa devii un bucatar mai bun", editura Curtea Veche Publishing, 2007

Vizionare placuta


Kudika
1 Februarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.