Setari Cookie-uri

Zacusca de ghebe, una din cele mai bune si inedite retete pentru iarna

Daca nu ai mancat niciodata zacusca de ghebe, este momentul sa o faci.

Zacusca de ghebe necesita putin mai multa rabdare, insa merita fiecare minut deoarece este delicioasa, usor de facut si arata extraordinar.

Ghebele tomnatice sunt printre cele mai gustoase ciuperci, combat obosela, asteniile si starile de epuizare fizica, prin continutul bogat in fibre, vitaminele B1, B2, B3, B6, precum si acid folic. Sunt cosiderate eficiente in prevenirea cancerului, dar si un puternic afrodiziac.

zacusca de ghebe
Foto: zacusca, Shutterstock

Ingrediente zacusa de ghebe

  • 4 kg ghebe
  • 2 kg gogosari
  • 2 kg rosii
  • 1 kg ceapa
  • Cateva foi de dafin
  • Ulei
  • Sare, piper

Mod de preparare zacusca de ghebe

Ghebele sunt mai dificil de preparat si este necesar sa le acordam o atentie mai mare. Trebuie curatate de impuritati si spalate foarte bine sub mai multe jeturi de apa, apoi puse la fiert intr-un vas, aproximativ o ora. Atunci cand sunt gata, se arunca apa, se scot ciupercile si se toaca.

Rosiile se dau prin masina de tocat iar gogosarii sunt copti. In mometul in care sunt gata se toaca marunt pentru zacusca.

Intr-o oala se pune ceapa la calit, dupa ce incepe sa sfaraie si sa se topeasca, se adauga rosiile, gogosarii si ciupercile. Zacusca se fierbe la foc mic timp de doua ore, pana isi schimba culoarea, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca.

Spre final se adauga condimentele in functie de gust si foile de dafin.

Compozitia se toarna in borcane, inchise ermetic si se lasa la racit in paturi o zi intreaga, apoi se depoziteaza intr-un loc racoros.

Zacusca de ghebe poate fi mancata cu ardei iute sau muraturi.

Pofta Buna!

Citește și:

Foto prima pagina: zacusca, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Septembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.