Piure de cartofi este garnitura suprema, iubita de toata lumea, indiferent ca o alaturam unei fripturi, unui peste la cuptor sau unui amestec de legume. Este potrivit atat in perioada de post, cat si in rest, cand avem invitati sau cand vrem o gustare usoara si gustoasa. Tocmai pentru ca ne place atat de mult si sunt convinsa ca nu am putea sa traim in lumea deliciilor culinare fara el, am pregatit pentru voi 5 retete diferite de piure de cartofi.

piure de cartofi
Foto: piure de cartofi, Shutterstock

Retete piure de cartofi

1.Piure de cartofi cu branza cheddar si bacon

Cartofii se pun la fiert, cu putina sare, pana se inmoaie. Scurgem apa, adaugam laptele, ii zdrobim bine si apoi ii punem pe foc 2 minute. Adaugam branza rasa si amestecam pana cand aceasta se topeste . La final, se adauga smantana, piper, sare si bucatelele de bacon.

2.Piure de cartofi cu iaurt si usturoi

Avem nevoie de cartofi noi, iaurt grecesc si cativa catei de usturoi. Cartofii se fierb in mod obisnuit intr-o oala pana se inmoaie. Intr-o tigaie calim usturoiul taiat bucatele. Dupa ce l-am prajit putin, il adaugam peste cartofi si ii zdrobim impreuna. Adaugam si iaurtul, alaturi de sare si piper si amestecam pana cand toate ingredientele sunt incorporate.

3.Piure de cartofi dulci cu morcovi

Cartofii dulci si morcovii se curata, se taie si se fierb in apa cu un strop de sare, in care se adauga o ceapa. Dupa ce s-au fiert bine legumele, se scoate ceapa si se scurge zeama insa, se pastreaza. Se preseaza legumele cu unt, lapte cald (sau zeama in care au fiert legumele) si condimente dupa gust.

Video: Adauga piure de cartofi peste chiftelele de carne
piure de cartofi dulciFoto: piure de cartofi dulci, Shutterstock

4.Piure de cartofi cu parmezan si sos pentru paste

Cartofii se curata si se fierb, apoi se zdrobesc impreuna cu laptele cald, sare si piper. Piure-ul se adauga intr-o tava sau vas de yena, se adauga sosul de paste sau sosul de rosii, iar pe deasupra se presara parmezanul ras. Se pune la cuptor timp de 20-25 de minute pana cand se topeste parmezanul si face o usoare crusta galbuie. Reteta de piure de cartofi la cuptor este extrem de gustoasa.

5.Piure de cartofi si telina

Telina si cartofii se curata, se taie cubulete mici si se fierb in lapte cu putina sare. Cand s-au fiert se paseaza cu blenderul. Intr-o tigaie se incinge ulei sau unt si se rumeneste ceapa pana devine sticloasa inspre prajita. Se adauga peste piure alaturi de condimente. Se serveste cald.

Foto prima pagina: piure de cartofi, Shutterstock

Video: Cea mai buna reteta de piure de cartofi LA CUPTOR
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Vizionare placuta