Setari Cookie-uri

Retete de post: Cum inlocuim ouale in retetele preferate

Pentru cele care doresc sa tina post inainte de Craciun, dar nu vor sa renunte la mancarurile favorite, avem cateva solutii ideale.

Chiar daca poate parea dificil, putem sa transformam preparatele care ne plac in retete de post, inlocuind ouale. Cateva dintre motivele pentru care pare atat de greu sa gatim fara ou, sunt acelea ca acesta omogenizeaza ingredientele, face deserturile pufoase si ofera densitate cremelor. Totodata, oul, ofera culoare si savoare anumitor preparate, in special pastelor si produselor de patiserie.

oua
Foto: oua, Shutterstock
Avem pentru voi o lista cu alimente si ingrediente care pot cu usurinta sa ia locul oului insa, inainte de a alege inlocuitorul pentru oua, trebuie sa ne gandim la efectul pe care dorim sa-l obtinem. Daca dorim sa se inchege si sa se lege preparatele atunci cel mai bine folosim semintele de in sau tofu, in cazul in care dorim sa obinem un efect de crestere, cel mai bine folosim bicarbonatul de sodiu.

Cum inlocuim ouale in retete

1. O lingura de seminte de in macinate, inmuiate in 3 linguri de apa

Inul are o textura groasa care imita vascozitatea oului. Semintele macinate sunt foarte bune pentru deserturi, cum ar fi prajituri sau clatite dar, pot fi folosite foarte bine, ca inlocuitor al oului si in chiftele sau fripturi. Iar pentru retetele pane se adauga pesmet sau faina. Inul macinat se poate transforma in unul din cei mai buni agenti de legare.

Citește și:

2. Sos de mere neindulcit

Sosul de mere leaga foarte bine ingredientele unei retete si poate sa inlocuiasca foarte bine oul, uleiul sau orice alt tip de grasime, in momentul in care vrei sa reduci aportul caloric intr-un preparat. 125 grame de sos de mere reprezinta egalul unui ou.

3. Otet si bicarbonat de sodiu

Aceste doua ingrediente combinate, reactioneaza intre ele pentru a forma bule care se extind in timpul gatirii pentru a oferi acea textura usoara si pufoasa mancarii. O lingurita de bicarbonat de sodiu amestecata cu o lingurita de otet reprezinta echivalentul unui ou si este un truc descoperit inca din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand ouale se gaseau mai greu. Acest amestec este la indemana atunci cand vrei sa pui la dospit produse precum prajituri, placinte sau paine.

4. Amidon de porumb/amidon de cartofi

Pentru retete cum ar fi chiftelele, lasagna sau anumite sosuri, oul poate fi inlocuit cu 2 lingurite de amidon, indiferent ca este de porumb sau de cartofi.

Citește și:

5. Tofu moale

Acest tip de tofu este utilizat pentru deserturi, smoothie-uri si anumite piure-uri ca un substitut pentru ou. Tofu adauga o textura fina, bogata si delicioasa produselor de patiserie si deserturilor si, mai mult decat atat, nu schimba deloc gustul retetei. Un sfert de ceasca de tofu se mixeaza intr-un blender pana devine crema, iar acest amestec este echivalentul unui ou.

6. Piure de fructe sau legume

Inlocuirea oului cu fructe sau legume tocate este o metoda putin mai complicata, deoarece in incercarea de a obtine cantitatea exacta, se pot face unele erori. Piure-ul de banane, mere sau de dovleac este foarte bun pentru a gati clatite sau briose. Un ou este echivalentul unui sfert de piure de fructe. Bananele ofera propria lor savoare si aroma unei retete si sunt printre cele mai des folosite pentru a inlocui oul.

Foto prima pagina: oua, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.