Retete cu ciuperci: 5 variante simple si gustoase

Retete cu ciuperci: 5 variante simple si gustoase
Kudika
24 Ianuarie 2015

Ciupercile sunt pline de nutrienti, proteine, zero grasimi si o cantitate mare de fibre, oferindu-ne posibilitatea de a face multe feluri gustoase si satioase.

Le preciem nu doar pentru gustul unic pe care il dau mancarii, dar si pentru valoarea terapeutica in combaterea stresului si pentru intarirea imunitatii. Ciupercile nu contin colesterol si sunt mai usor digerabile decat carnea, ne dau energie si ne ajuta sa ne detoxifiem organismul. Am pregatit pentru voi 5 retete cu ciuperci, usoare dar in acelasi timp delicioase.

retete cu ciuperciFoto: supa crema de ciuperci, Shutterstock

Retete cu ciuperci

1. Supa crema de ciuperci

Pentru aceasta delicioasa supa crema avem nevoie de 500 g ciuperci, o ceapa mai mare, 2-3 catei de usturoi, o lingura faina, 500 ml supa de legume (sau apa), 2-3 linguri unt sau ulei, o cana de smantana, sare, piper macinat, o mana patrunjel proaspat. Intr-o cratita punem uleiul la incins apoi calim usor ceapa toacata, usturoiul si ciupercile spalate si taiate felii. Le calim timp de 5-10 minute pana se inmoaie putin, apoi adaugam o cana de apa sau supa de legume si le lasam la fiert timp de 20 de minute. Cand sunt fierte le scurgem si le dam prin blender, pana se formeaza o pasta. Adaugam smantana, sare si piper. Se serveste cu bucati de paine prajita.

2. Cartofi umpluti cu ciuperci

Avem nevoie de 4 cartofi medii, 200 g ciuperci proaspete sau din conserva, o jumatate de ardei gras, o rosie, un fir de ceapa verde, un ou, sare, piper, unt la temperatura camerei, 2 linguri bulion si patrunjel. Cartofii se fierb in coaja timp de 20-25 de minute dupa care, ii punem in apa rece si ii decojim. Ii taiem apoi pe jumatate si le scoatem miezul, pe care il pastram. Ceapa se taie marunt si se caleste, se adauga ciupercile si ardeiul gras taiat cubulete si se lasa pe foc pana se inmoaie toate. Adaugam rosia decojita si taiata in felii mici, miezul scos de la cartofii fierti, patrunjelul tocat, sarea piperul si boiaua dulce. Se mai lasa 2-3 minute si oprim focul. Se adauga oul si se amesteca bine apoi se umple fiecare jumatate de cartof cu compozitia de ciuperci si se aseaza intr-o tava unsa cu unt. Peste se toarna o cana cu apa, amestecata cu bulion si sare si se baga la cuptor timp de 25-30 de minute. Se servesc calzi cu smantana sau branza rasa.

retete cu ciuperci
Foto: retete cu ciuperci, Shutterstock

3. Ciuperci pane

Un aperitiv extraordinar si delicios. Ai nevoie de 400 g ciuperci, 3 oua, faina, o lingura mustar, o lingura apa minerala, sare si piper. Ciupercile se spala bine si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa timp de 10 minute apoi se scot si se scurg bine de apa. Ouale se bat spuma impreuna cu mustarul, sarea si piperul dupa care, se incorporeaza treptat faina. Se ameseteca pana se omogenizeaza si se adauga si lingura de apa minerala. Ciupercile se trec prin faina, apoi prin amestecul obtinut si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se intorc pe o parte si pe alta pana se rumenesc.

4. Cuscus cu ciuperci

O reteta simpla si aromata pe care o vei indragi imediat. Ca ingrediente sunt necesare: o punga cuscus, 2 ardei grasi, ½ kg de ciuperci, o ceapa, unt, sare si piper. Taiem ceapa, ardeiul si ciupercile cubulete si le calim in unt. Cuscus-ul se pune la fiert, atat cat scrie pe punga si avem grija sa nu il lasam prea mult, pentru a nu se rupe bobul. Apoi se strecoara si se caleste in unt timp de 2 minute. Peste cuscus se adauga ciupercile calite, se condimenteaza si se amesteca bine.

retete cu ciuperci
Foto: ciuperci pane, Shutterstock

5. Paste cu ciuperci

Pentru aceasta reteta fabuloasa si usoara sunt necesare: 250 g penne, 2 linguri ulei de masline, 2 catei de usturoi, 2 g praf de chili, busuioc (proaspat sau uscat), 300 g ciuperci, o cutie rosii in suc, parmezan ras. Pastele se pun la fiert in apa cu sare si se lasa in functie de timpul scris pe ambalaj. Intr-o tigaie se pune uleiul de masline, usturoiul tocat, praful de chili si busuiocul. Se lasa putin la calit pana se incalzeste, apoi se adauga ciupercile taiate. Dupa ce au prins culoare ciupercile se adauga conserva de rosii si 30 de ml din apa in care au fiert pastele si se lasa la fiert 2-3 minute. Se toarna pastele peste si se mai lasa 2 minute, pana cand sosul incepe sa capete consistenta. La final se presara parmezan.

Foto prima pagina: ciuperci, Shutterstock

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri