Setari Cookie-uri

Cum sa treceti cu bine de criza!

Perioada dificila prin care trece economia romaneasca se reflecta direct in bugetele personale. Impactul asupra resurselor financiare ar putea fi insa diminuat prin gestionarea atenta a acestora. O solutie practica a acestei probleme ar fi utilizarea unui planificator de buget.

In categoria cheltuielilor dorite se pot include aparatele electronice moderne, de exemplu. Sigur, acestea sporesc confortul zilnic, insa pentru ca depasim o perioada mai dificila, putem privi lucrurile ca o amanare temporara, si nu ca o renuntare. Si reinnoirea mobilierului se poate face prin aplicarea unor culori vesele, sau cu ajutorul unor huse noi. Revistele de profil sunt pline de idei interesante si foarte putin costisitoare.

Sfatul nostru : incercati sa evitati cumparaturile impulsive ! Se intampla uneori, sa « nu putem rezista » in fata unei perechi de pantofi sau a unei posete ‘ultima moda’, dar e bine sa tinem cont de momentul in care facem acesta achizitie, unul diferit de etapele de crestere economica cu care ne obisnuisem, reflectata in cresteri salariale frecvente.

Lista cheltuilelilor neobligatorii poate fi privita ca o schimbare a modului de viata, daca ne gandim ca putem inlocui o iesire la restaurant cu prietenii cu o cina pregatita acasa, in maniera festiva. Atmosfera poate fi chiar mai reusita si mai intima decat la restaurant !

Incercati exercitiul planificarii bugetului cel putin trei luni, si masurati apoi felul in care s-a imbunatatit administrarea banilor dumneavoastra !

Consultatul de specialitate va sfatuieste:

1. Intocmiti o lista de venituri si cheltuieli

Intocmirea unei liste de venituri si cheltuieli nu exclude nevoia de resurse financiare suplimentare, fie ca sunt pe termen scurt, fie ca sunt implicate de un proiect de anvergura, cum ar fi lucrarile de reparatii si reamenajare a locuintei, sau achizitionarea unui autoturism.

In astfel de cazuri, inainte de a lua o decizie, e bine sa cereti sfatul unui consultant de credit. Numai asa veti putea fi convins ca decizia dumnevoastra va fi una responsabila : un credit reprezinta un angajament fata de institutia de la care l-ati contractat.

2. Optati pentru un credit in moneda in care sunteti platit


Este recomandabil ca in cazul in care va decideti sa contractati un nou credit, acesta sa fie in moneda in care sunteti platit. Un alt element important sunt, desigur, dobanda, pe care va recomandam sa o alegeti in varianta fixa pe toata durata creditului. In acest fel veti sti care sunt datoriile dumneavoastra, si va fi mai usor sa intocmiti cat mai corect lista de cheltuieli lunare. La Cetelem toate creditele sunt in lei, iar ratele si dobanda sunt fixe pe toata durata creditului. Mai mult, ne gasiti in toata tara, in majoritatea magazinelor de bunuri de folosinta indelungata – mobila, electrocasnice, amenajari interioare, etc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.