Setari Cookie-uri

Mihail Musat: Zi de zi cresc, evoluez, invat

In randurile cu urmeaza il veti cunoaste mai bine pe Mihail Musat, autorul cartii Eu cine sunt?. Am discutat cu el despre cartea sa, despre dezvoltarea personala, despre intrebarile potrivite pe care trebuie sa le cauti si raspunsurile ce stau in inima ta. Rezultatul sta in randurile ce urmeaza.

MM: De peste un an si jumatate fac coaching / mentoring cu tineri si de fiecare data caut sa le ofer ceea ce au nevoie de fapt, nu ceea ce se asteapta sa primeasca. Si asa am descoperit ca cel mai puternic lucru pe care pot sa il ofer sunt intrebarile potrivite pentru ei.

Prin aceste proiecte de orientare in viata precum si prin ceea ce am mai scris pe diverse site-uri, am vazut ca de fapt cele mai puternice mesaje sunt cele care vin din interiorul persoanei care are nevoie de ajutor. Si atunci, cand am inteles acest lucru, mesajul a fost evident pentru mine: Voi scrie o carte pentru cititor si numai pentru cititor. O carte in care sa fie el cu el si nu el cu mine. O carte in care el sa calatoreasca in viata lui, nu in viata mea.

Exista, ca la orice regula, si o exceptie: Introducerea. Aceasta am ales-o asa tocmai pentru a vedea ca si eu, ca si ei, sunt om! Zi de zi cresc, evoluez, invat.

De ce crezi ca este mai potrivita aceasta abordare pentru romani?

MM: Marea majoritate a cartilor, pe masura ce autorii insisi evolueaza in viata, ajung sa fie republicate cu adaugiri. Insa ce se intampla cu cei care au citit o versiune anterioara incompleta sau unde un mesaj chiar ajunge sa se contrazica cu un mesaj nou adus in cartea republicata?

Cred ca este responsabilitatea unui autor de carte sa nu conduca omul pe drumul pe care el, ca autor si om, l-a ales in viata. Mai cred ca nu avem dreptul ca autori sa spunem ce este bine si ce nu, mai ales cand stim de cate ori in viata ne-am schimbat noi insine perceptia asupra unor lucruri.

In acelasi timp, cartea are o orientare clara catre a identifica in primul rand cauzele si a genera apoi solutii. Directionarea intrebarilor este facuta in asa maniera incat sa conduca spre raspunsuri constructive.

Asadar, ii ofer cititorului LIBERTATEA de a gasi propriile raspunsuri si de ce nu, chiar propriile intrebari pe care sa le adauge celor structurate de mine in aceste capitole. Este o carte deschisa pe care orice cititor o va scrie in felul propriu si personal.

Cred ca este o modalitate nu doar noua, insa si foarte potrivita pentru romani. Noi, ca si cultura, avem o capacitate intelectuala si o intelepciune nativa foarte bine dezvoltate. Pentru a se si manifesta, aceste capacitati trebuiesc insa recunoscute si provocate. Mi-am propus sa il provoc pe cititor in aceasta carte. Si simt ca am reusit.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iunie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.