Setari Cookie-uri

Mihail Musat: Zi de zi cresc, evoluez, invat

In randurile cu urmeaza il veti cunoaste mai bine pe Mihail Musat, autorul cartii Eu cine sunt?. Am discutat cu el despre cartea sa, despre dezvoltarea personala, despre intrebarile potrivite pe care trebuie sa le cauti si raspunsurile ce stau in inima ta. Rezultatul sta in randurile ce urmeaza.

De ce acum?

MM:
Romania trece in acest moment printr-un plin proces de schimbare, atat ca urmare a revolutiei de acum aproape 20 de ani cat si a aderarii la Uniunea Europeana. Daca primii 16-17 ani dupa revolutie au fost mai mult o perioada de neclaritate si dezmeticire dupa atatia ani de stat in umbra, acum lucrurile sunt diferite. Daca timp de secole nu a trebuit decat sa supravietuim in fata unor cotropitori din diverse culturi sau sa rezistam chiar in fata unui sistem intern de control, acum ni se da libertatea de a ne croi propriul drum.

Si cine altcineva sa croiasca acest nou drum, daca nu tinerii din ziua de azi? Si totusi, cum poti construi un viitor pentru o tara intreaga, daca tu nu stii cine esti?

Asa cum spune si Eckhart Tolle, este o perioada de redefinire prin care trecem ca si umanitate. Un semn evident este „criza” atat de clar manifestata la nivel global. Dincolo de mecanismele economice si politice, o dimensiune importanta a acestei crize este insa cea sociala.

Pentru a trece peste o astfel de perioada avem in primul si in primul rand nevoie de oameni increzatori in ei insisi si de solutii creative. Insa pentru asta trebuie sa ne cunoastem pe noi insine si sa stim ce ne dorim de la viata.

Mai mult decat aceste doua contexte (cel istoric al schimbarii si cel al crizei globale), deja au aparut in ultimul an semne evidente ale unei orientari din ce in ce mai mult spre autocunoastere si spre o viata in care putem contribui printr-un comportament responsabil social la dezvoltarea acestei tari:

• Pe piata de training exista din ce in ce mai multe training-uri „open” pe dezvoltare personala;
• Oameni care activeaza in mediul corporatist au inceput din ce in ce mai mult sa se intereseze de posibilitatea de a se implica in activitati de voluntariat;
• Exista din ce in ce mai multe targuri de carte si dezvoltare personala;
• ONGurile acceseaza, de la an la an, din ce in ce mai multe fonduri europene pentru programe de dezvoltare strategica, atat la nivel de individ cat si la nivel de tara;
• Se pun bazele a din ce in ce mai multe programe de educatie non-formala, ca alternativa a sistemului educational clasic;
• Apar, si in Romania, in ultima vreme din ce in ce mai multi oameni care ofera servicii de coaching, atat profesional cat si personal.

Toate acestea sunt dovezi clare ca exista „cerere” din partea oamenilor pentru a fi ajutati sa se regaseasca, precum si de a construi cat mai multe programe pe partea de contributie sociala.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iunie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.