Setari Cookie-uri

Mental stuff: Cand vedetismul le baga in boala

Acum ca soarele-i deposedat de puterile lui curative, incarcerat de nori si ploaie, e timpul sa ne gandim la solutii pentru depresia aferenta vremii tomnatice. Un ceai cald, un playlist chillout si o sedinta de aromaterapie pot face minuni pentru meteo-dependenti. Dar cand ai beleaua de-a fi in ochiul public, cum te vindeci de micile indispozitii, pe sest? Raspunsul incepe de la constientizarea ca, atunci cand vine vorba de starea vedetei, nimic nu poate fi calificat drept “mic”...

Stresul si oboseala sunt ultra-folosite in declaratiile vedetelor ca scuza reciclabila la infinit pentru o cadere (nervoasa) de pe radarul presei. Un exemplu de actualitate, Mischa Barton tocmai ce-a strapuns tacerea misterioasa din jurul disparitiei ei in plin sezon de filmari, acuzand “o furtuna perfecta” in care “toate mi se intamplau deodata”. Pe 16 iulie, actrita de 24 de ani a fost internata la un spital psihiatric, ceea ce, din spusele ei, era de asteptat avand in vedere ca “totul ma deprima de ceva vreme. Uneori trebuie sa te lasi doborata de lucruri pana la capat, trebuie sa fii cat se poate de stresata, pentru ca apoi sa te simti din nou bine.” Evident, rolul presei care nu slabeste Hollywood-ul din ochi a fost in colimatorul vedetei – dar, oare, nu e vorba si de auto-sabotare?

O teorie vehiculata acum pretinde ca faima experimentata la nivel constient s-ar gasi in conflict cu asteptarile de la viata care se manifesta la nivelul subconstientului – asteptari izvorand dintr-o suma a experientelor din trecutul individului in stare bruta, despuiat de “stralucirea” calitatii de star. Pe acest al doilea plan, “star power”-ul nu isi are locul, iar grandoarea care vine la pachet cu succesul la box-office sau in billboards-urile muzicale nu face casa buna cu impresia individului despre sine insusi. Atunci cand ceea ce el crede ca merita de la viata este complet surclasat de realitatea fabuloasa la care e expus zi de zi – fani adulatori, paparazzi ca scaiul, etc. – respectivul(a) se va sabota, in sensul ca va actiona in asa fel incat sa-si adapteze experientele constiente la asteptarile inconstiente. Asadar, poate e mai bine, pentru sanatatea mentala a vedetei, sa fie megalomana din fire!

Intr-adevar, trebuie sa mentionam ca exista si un omolog medical pentru explicatiile astea psiho-somatice. “Boala” in voga acum, cea pe seama careia se pun episoadele mai mult si mai putin flatante din viata starurilor de azi, este bipolaritatea. Carrie Fisher – fanii “Star Wars” o cunosc drept printesa Leia originala – este maniaco-depresiva, ca si Robbie Williams, Stephen Fry si multi altii – majoritatea dand “vina” pe faza maniaca pentru creativitatea artistica: “Chiar daca, de fapt si de drept, nu esti mai talentat cand esti maniac, te simti ca si cum ai fi” spune Fisher. Iar in ceea ce-l priveste pe apreciatul cantaret Robbie Williams, vorbind cu actorul britanic Stephen Fry intr-un documentar pentru BBC, el recunoaste ca “Traiesc la intensitate maniacala doar atunci cand sunt pe scena, imediat dupa aia ma prabusesc”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.