Iubitul nefericit

Iubitul nefericit
Kudika
2 Noiembrie 2011

Romanele si povestirile lui Alberto Moravia despre Italia sunt campuri de lupta, iar trupele combatante - barbatii si femeile.

Autor: Alberto Moravia
Editura: Polirom
Pret: 22.95 ron
Traducere din limba italiana de Liviu Ornea

Alberto Moravia este unul dintre cei mai importanti romancieri italieni ai secolului XX.

Iubitul nefericitVolumul Iubitul nefericit (1943) reuneste sapte povestiri, scrise cu eleganta si fluiditate. Fie ca este vorba despre un pusti a carui imaginatie infierbintata il face sa intre in conflict cu o pisica, fie ca itele povestii dau la iveala motive mai tulburatoare, precum incompatibilitatea erotica ce duce la disperare continua, muta, mai mult, la nepotrivirea individului cu insasi matca vietii sale, Moravia surprinde cu limpezime poetica momente de cumpana, de formare, din existenta personajelor. Tema iubirii infuzeaza aproape toate textele: pe rand, ea este tradata, devine chinuitoare cand nu este marturisita cum se cuvine sau consumata, de cele mai multe ori ramanand in stadiul de contemplatie, cea a martorului neputincios, care nu reuseste sa ia in maini firele vietii sale. Imaturitatea emotionala e pusa la incercare, calita, iar rigiditatea individului pasiv, imbolnavit de ritualizarea vietii, e si ea chestionata.

"Romanele si povestirile lui Alberto Moravia despre Italia sunt campuri de lupta, iar trupele combatante - barbatii si femeile. Nici un alt scriitor nu poate sa redea batalia dintre sexe in termeni mai atroce. Sexul e boala, dragostea - o napasta. Un scriitor mai putin inzestrat nu s-ar fi achitat de aceasta dificila sarcina, insa Moravia este un povestitor de prima mina." (Time)

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.Setari Cookie-uri