Setari Cookie-uri

Padurea de Sunete

Revista TATAIA prezinta un proiect al Asociatiei NOI FACEM BINE finantat de Administratia Fondului Cultural National

23-27 mai 2012, zilnic intre 10.00-18.00
Spatiul Platforma (Calea Mosilor 62-28, in cadrul MNAC Anexa, etajul 1)
Vernisaj/Performance: 23 mai, ora 19.00: d s l x (noise), Daiana Ivascu (dramba)

Vernisajul va avea loc miercuri, 23 mai, incepand cu ora 19.00 cu un performance de d s l x, varianta performativa a lui Gheorghe, sound si noise artist, impreuna cu Daiana Ivascu (14 ani, din comuna Fundu Moldovei, jud. Suceava), printre ultimii interpreti traditionali de dramba din Romania.

Facebook event aici.

Ce se aude?

Sunete folclorice vechi inregistrate de Constantin Brailoiu in primele sale campanii etnografice, preluate din arhiva Muzeului de Etnografie din Geneva. Adica: solz de peste, frunza de liliac, cimpoi, bucium, flageolet si bocete.

Este prima instalatie de sunet din Romania, prin care Gheorghe (gH) si Viviana Iacob creeaza in mod performativ un ambient holofonic. Intr-o padure de zumzet te iau prin surprindere in timp ce strabati sala dintr-o parte intr-alta sunete nevazute.

Citește și:

O alta noutate pentru Romania este faptul ca o expozitie de arta contemporana beneficiaza de un sistem de sunet dezvoltat si patentat de dr. Joseph Pompei la MIT Media Lab. Particularitatea sa consta in faptul ca foloseste ultrasunetul ca proiector acustic, transmitandu-se astfel sunetul in mod unidirectional, la fel ca o raza de lumina: sunetul este proiectat intr-un singur punct, in afara acestuia e surplus de zgomot.

Ce se intrevede?

“Oameni care au murit, instrumentele lor praf si pulbere acum, cantecele lor aproape una cu uitarea. Ascult inregistrata o doina la frunza si efemerul acestei fasii de realitate transmisibila la 70 de ani dupa inregistrare ma atinge ca un fior electric. Nimic care sa se degradeze mai repede, sa se anihileze, nimic mai trecator ca un cantec si o frunza.” (Maria Balabas)

Expozitia este o recontextualizare a ideii de eveniment sonor ca sunet arhivat. Propune arhiva sonora ca peisaj acustic lasand publicului posibilitatea crearii unui traseu narativ individual. Padurea de Sunete sugereaza ideea de performativitate ca modalitate de recuperare a unui sunet pierdut sau putin cunoscut, indicand un spatiu in care evenimentul sonor se intrepatrunde cu propriile noastre gesturi audibile.

Citește și:

El devine astfel un sit al productiilor sonore proprii: auzi sunetul ca artefact, il vezi în momentul producerii, il citeşti ca partitura grafica. Este fortata cautarea, stimuland nevoia de semnal sonor, de a obtine o imagine mentala in care sunetele sunt dispersate ca obiecte, ca entitati corporale, plasate in spatiu separat dar impreuna.

Cu ocazia evenimentului Noaptea Alba a Galeriilor, 25 mai, va fi proiectat filmul "Sunete Mute" (video loop) montaj al artistului Stefan Bandalac din arhiva de filme pusa la dispozitie de Societatea de Cultura Dimitrie Gusti.

Echipa NOI FACEM BINE: coordonator Marlene Stanciu. Au contribuit la realizarea acestui proiect Ioana Cotulbea, Mihai Pacurar, Alexandra Ionescu, Stefan Bandalac si Mihai Sibianu.

Multumim partenerilor: Muzeul de Etnografie Geneva, Societatea de Cultura Dimitrie Gusti, Primaria Fundu Moldovei, Spatiul Platforma, Muzeul National de Arta Contemporana, TATAIA.

Citește și:

Parteneri media: Radio Guerrilla, DIGI24, B24FUN, Realitatea.net, Romania Libera, Think Outside the Box, IQads, Carturesti, 9AM, Kudika, Feeder, Veiozaarte, Zeppelin, BeWhere, VICE, Liternet, Ginger Group, Romania Pozitiva, Neaparat, Fresh Good Minimal, Hipmag, Dordeduca, Hypestreet, Beatfactor, Webcultura.


Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.