La umbra rodiului

La umbra rodiului
Kudika
2 Iulie 2012

Primul roman dintr-un cvintet al Islamului, La umbra rodiului e povestea prabusirii Granadei arabe, a violentei intruziuni a catolicilor spanioli in lumea musulmana, guvernata de propriile legi.

• Titlu: La umbra rodiului
• An aparitie: 2012
• Colectie: Raftul Denisei
• Autor: Tariq Ali
• Editura: Humanitas

Intr-o atmosfera impregnata de o senzualitate latenta, in adierea rodiilor ce aprind cerul inserarii, dramele personale ale unei familii se intalnesc cu cele ale marii istorii.

In adierea racoros-acrisoara a rodiilor din curtea nobilului arab Umar, marea si mica istorie se intalnesc: acolo unde Hind isi traieste cei dintai fiori ai iubirii, mezinul Yazid face primele descoperiri legate de lumea satului al-Hudayl, iar in mintea fratelui cel mare se urzesc planuri razboinice. In ciuda linistii aparente, lumea senzuala si aromata a Granadei arabe isi traieste crepusculul, caci visul unei Spanii ultracatolice este crestinarea fortata a comunitatilor de arabi si distrugerea civilizatiei acestora, socotita una a pierzaniei si desfranarii.

Povestea familiei lui Umar ascunde multe mistere, de la o iubire incestuoasa sfarsita tragic din pricina sentimentului culpabilitatii la erotismul irezistibil al frumoasei Hind. Vietile tuturor par sa se desfasoare dupa ritmuri ancestrale, in acord cu un tip de spiritualitate care le infuzeaza fiecare gest cotidian si cu un cod al onoarei tacit ce le guverneaza existenta. Dar micul univers aparat de propriile legi si condus cu intelepciune de batranii satului, care obisnuiesc sa-si ospateze la masa lor dusmanii invinsi pe campul de lupta, e pe cale sa dispara, la fel ca strigatul sfasietor al muezinului in asfintit si ca mireasma rodiilor din curtea lui Umar.

Despre Tariq Ali

Scriitor si regizor de origine pakistaneza, TARIQ ALI s-a nascut in 1943, in Lahore, si-a facut studiile in Pakistan si apoi la Oxford. Atitudinea lui de opozitie fata de dictatura din Pakistan l-a impiedicat sa se mai intoarca in tara natala si astfel a ramas intr-un exil nedorit in Marea Britanie.

„Cartea lui Tariq Ali este saga unei familii arabe care incearca sa supravietuiasca prabusirii propriei lumi, punand accent pe evocarea vietii locuitorilor condamnati la pieire din satul al-Hudayl, asediat de spanioli. Romanul are un mesaj, si este unul dintre cele mai puternice.“ (The Guardian)

„Romanul lui Tariq Ali surprinde Spania musulmana in intreaga ei splendoare si umanitate. O poveste seducatoare, scrisa cu verva si inteligenta. La umbra rodiului e un roman in acelasi timp onest, dar provocator, plin de informatie istorica, dar delectabil, bazat pe evenimente reale, imbracate in haina cea mai atragatoare a fictiunii. O carte de savurat si devorat.“ (The Independent)

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.Setari Cookie-uri