Opera sfasietoare a unui geniu naucitor

Opera sfasietoare a unui geniu naucitor

Roman tradus in douazeci si trei de limbi

• Titlu: Opera sfasietoare a unui geniu naucitor
• An aparitie: 2012
• Colectie: Raftul Denisei
• Autor: Dave Eggers
• Editura:
Humanitas Fiction Retail jobs

Cand parintii sai mor, la scurta distanta unul de celalalt, fiecare din cauza unui alt tip de cancer, Dave se trezeste peste noapte responsabil de cresterea fratelui sau mai mic, Christopher. Mutandu-se din suburbiile Chicago-ului in Berkeley, unde locuieste si sora sa, Beth, Dave isi asuma in totalitate rolul de tutore al fratelui sau Toph, gasindu-si treptat diferite slujbe, concurand chiar (fara succes insa) pentru a deveni vedeta unui reality-show difuzat de MTV, „The Real World". Ulterior (ne aflam la inceputul anilor '90) infiinteaza o revista de satira, Might, dar munca sustinuta la aceasta nu-l impiedica sa continue sa se ingrijeasca de Toph, participand la toate sedintele cu parintii sau la meciurile de fotbal ale acestuia.

O carte despre traversarea unei prime tinereti amare cu umor si mult curaj, dar si despre dorinta unui tanar de a cuceri lumea, Opera sfasietoare a unui geniu naucitor aminteste, asa cum au observat criticii, de ironia lui David Foster Wallace si de oboseala spirituala a lui Bret Easton Ellis.


DAVE EGGERS
, fost copil teribil al tinerei generatii de scriitori americani, s-a nascut la Chicago in 1970 si a studiat jurnalismul la University of Illinois. Opera sfasietoare a unui geniu naucitor (A Heartbreaking Work of Staggering Genius, 2000) este volumul sau de debut, aflat intre demers autobiografic si fictiune.

Acesta a devenit imediat un bestseller, numarandu-se printre finalistele la Pulitzer Prize, in 2001, si fiind desemnat "Cartea anului" de publicatiile Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, Washington Post si Time.

Doi ani mai tarziu apare romanul Sa te tii alergatura! (You Shall Know Our Velocity; Humanitas Fiction, 2007), care s-a bucurat de un succes rasunator, si pentru care autorul a primit Independent Book Award, in 2003.

O pseudo-urmare intitulata The Only Meaning of the Oil-Wet Water apare in 2004 si povesteste aventura sud-americana a doua personaje din romanul anterior. Eggers continua sa publice cu succes volume de proza scurta: How We Are Hungry (2004), The Unforbidden is Compulsory; or, Optimism (2004) si Short Short Stories (2005). Pentru romanul sau, What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng (2006), Dave Eggers a fost nominalizat printre finalistii la National Book Critics Circle Prize in 2006 si a primit Prix Médicis Étranger in 2009. In același an publica volumul Zeitoun, povestea emotionanta a unui supravietuitor al uraganului Katrina, care alege sa ramana in New Orleans in timpul dezastrului si sa salveze oameni cu ajutorul unei canoe. Cartea a fost recompensata cu American Book Award, Los Angeles Times Book Award, Dayton Literary Peace Prize, in 2010, si, in Germania, cu Albatross Prize (2012), pentru „o opera de o extraordinara relevanta literara, politica si sociala". Dave Eggers e cunoscut de asemenea pentru activitatea sa editoriala (este fondatorul unei cunoscute edituri din San Francisco, McSweeney's), pentru initierea si implicarea in diferite programe de activism cultural. Dave Eggers a mai primit PEN American Center's Award of Honor (2011) si Inforum's 21st Century Visionary Award (2012).

„O carte de mare virtuozitate. O combinatie indrazneata si stralucita de autobiografie si fictiune, care anunta debutul unui – cu adevarat – talent naucitor.“ (Michiko Kakutani, The New York Times)

Vizionare placuta


Kudika
9 Iulie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri