Setari Cookie-uri

Romanul care are un Premiu OSCAR pentru intreaga cariera

Pentru cel care a atins maretia ca interpret, patron al artelor si ca cetatean devotat.

comunicat de presa

In 1972, Academy of Motion Picture Arts and Sciences a anuntat ca ii va oferi Premiul Oscarul pentru intreaga sa contributie la lumea filmului. „Pentru cel care a atins maretia ca interpret, patron al artelor si ca cetatean devotat... pe scurt, un om al Renasterii. De la prietenii din industria pe care el a iubit-o.

Insa, in 1973, in cadrul ceremoniei de decernare ale Premiilor Oscar, Jane, sotia sa, a acceptat sa primeasca Premiul oferit in onoarea lui, romanul nostru fiind trecut in nefiinta in luna ianuarie a aceluiasi an. Tot ea a citit, cu mari emotii, discursul sotului sau adresat lumii intregi: „Nu ar fi putut veni la un moment mai bun in viata unui om. Daca ar fi venit mai devreme, ar fi trezit sentimente profunde in mine, dar nu la fel de profunde cum sunt cele de acum. Sunt foarte recunoscator colegiilor mei atat de calzi, creativi, talentati si apropiati, ce mi-au fost tovarasi de viata. Mai bogat de-atat poti sa fii?

Citește și:

Iar acesta a fost Edward G. Robinson, actorul nascut in Bucuresti cu numele de Emanuel Goldberg (roman de origine evreiasca) la data de 12 decembrie 1893, care a emigrat impreuna cu familia sa in America, din cauza contextului national de persecutare a evreilor, pe cand el avea doar noua ani.

Elev eminent, mai putin la disciplina de educatie fizica, Emanuel (inca nu isi schimbase numele) a absolvit, la 19 ani, American Academy of Dramatic Arts (AADA) cu bursa, deja pregatit sa raspunda provocarilor lumii. „Cum este sa te simti pregatit pentru cele mai importante roluri scrise vreodata? Este de-a dreptul frustrant. Esti gata sa infrunti toate provocarile, dar acestea nu exista”, considerand intarziate oportunitatile pe care avea sa le fructifice mai tarziu.

Prima sa aparitie intr-un film este in 1916, urmand ca apoi sa se impuna pe piata cinematografica americana, jucand alaturi de alti mari actori ai momentului, precum Bette Davis, Humphrey Bogart, Orson Welles, Steve McQueen, Joan Bennett, Lauren Bacall sau Marlene Dietrich.

Citește și:

Edward G. Robinson a fost un actor extrem de popular in 1930 si 1940, cariera sa intinzandu-se pe parcursul a 50 de ani, in care a aparut in peste 101 de filme.

Pentru astfel de romani a luat nastere „Romani pentru o lume”, campania nationala de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Sergiu Celibidache.

„Romani pentru o lume” reprezinta un tribut adus marilor personalitati romanesti ce au adus mandrie si glorie Romaniei, peste tot in lume si aduce in atentia fiecaruia dintre noi pe co-nationalii nostri care, prin activitatea lor, raman nemuritori.

Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs national online (pe www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalitati anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea inscrie astfel incat sa dedice o pictura, o compozitie, o sculptura, un poem, etc...

Citește și:

In urma unui vot de specialitate si prin votul sponsorilor, cei selectati vor merge in finala, unde vor fi jurizati de catre un juriu de specialitate si de catre public. Castigatorii vor primi burse in Romania si in strainatate.

Campania se desfasoara online, la adresa www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook, unde puteti gasi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundatiei Sergiu Celibidache.

Vizionare placuta


Kudika
15 Ianuarie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.