Setari Cookie-uri

Draga Nora

Pentru o analiza psihologica, scrisorile catre Nora sunt absolut fascinante: ele urmaresc drumul chinuit, plin de razgandiri, sinuos si agonizant al artistului catre abandon.

Produs publicat in 2013 la Art si disponibil pe Elefant.ro
Autor: James Joyce
Pret: 14,63 lei

Prezentare

Aceasta carte face parte din colectia Ocheanul intors a editurii Art.

„Dat fiind ca fata nu-i respinge cu prea multa convingere avansurile, ii propune o intalnire pentru a doua zi, unde Nora nu apare. Dupa o prima scrisoare dezamagita din partea lui Jim, va avea loc primul rendez-vous, pe data de 16 iunie 1904, o data ce a intrat definitiv in istoria literaturii, fiind unitatea temporala care acopera actiunea romanului Ulise. Relatia cu Nora a reusit sa-l reintegreze in lume, sa-l extraga din singuratatea in care se refugiase dupa moartea mamei sale.

Pentru o analiza psihologica, scrisorile catre Nora sunt absolut fascinante: ele urmaresc drumul chinuit, plin de razgandiri, sinuos si agonizant al artistului catre abandon.

Citește și:

Scatologia, sadismul si masochismul puse in scena in aceste scrisori trebuie interpretate exclusiv prin prisma scopului practic investit de Joyce in ele, si mai putin printr-o simbolizare excesiva. Sunt scrisorile unui om singur, care cauta cu disperare uniunea totala cu femeia care, pana la urma, i-a ramas alaturi toata viata. De altfel, cea mai emotionanta e acea scrisoare din 1922 cand, in fata unei tentative a Norei de a-l parasi, Her Satan Joyce (cum il numeau fetele din corul Stadttheater din Zurich) redevine baiatul din urma cu 15 ani, care-i promitea blanuri. Iar asta se intampla cand Ulise deja avea success, iar intrega lume literara ii statea la picioare.“ - Bogdan-Alexandru Stanescu

Foto prima pagina: scrisori, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Ianuarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.