Setari Cookie-uri

Pan. Victoria

Doua scurte romane, devenite clasice, dense, de o mare intensitate psihologica si poetica, despre singuratate si iubire, printre cele mai frumoase scrieri din literatura europeana.

Knut Hamsun
(romane)
Traducere din norvegiana de Valeriu Munteanu
Colectia Raftul Denisei, colectie coordonata de Denisa Comanescu
© Humanitas Fiction 2014
Pret: 27 lei

Doua scurte romane, devenite clasice, dense, de o mare intensitate psihologica si poetica, despre singuratate si iubire, printre cele mai frumoase scrieri din literatura europeana. Despre Victoria, Knut Hamsun a afirmat ca este un pandant al lui Pan. Romanul Pan a fost ecranizat de patru ori, intre 1922 si 1995. Victoria, romanul de dragoste dupa protagonista caruia scriitorul si-a numit prima fiica, a fost ecranizat in 2013. Knut Hamsun a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1920.

Romanul Pan cuprinde jurnalul locotenentului Thomas Glahn, care isi povesteste aventurile in padurile norvegiene. Refuzand civilizatia urbana, acesta duce o viata in spiritul rousseauist, dedicata naturii si iubirii. Traieste in recluziune, dar existenta ii va fi schimbata cand se indragosteste de Edvarda Mack, fiica unui mare proprietar local. In Victoria, fiul unui morar, Johannes, o iubeste fara speranta pe fata unui mosier bogat, dedicandu-si intreaga viata stradaniilor de a urca pe scara sociala, pana cand ajunge un autor de succes.

Citește și:

Noua mea carte [Pan] va fi frumoasa; intamplarile se petrec in Nordland, e o poveste de dragoste linistita, mistuitoare. Nu vor exista polemici in ea, doar oameni nascuti sub vazduhuri diferite.“
Knut Hamsun, intr-o scrisoare din 1893

Victoria e o carte puternica, seducatoare.“
George Steiner

Intreaga scoala moderna de fictiune a secolului XX este tributara scrierilor lui Knut Hamsun.“
Isaac Bashevis Singer

Cea mai remarcabila parte a scrierilor lui Hamsun e stabatuta de o tonalitate lirica. Astfel, viziunile poetice si ritmul sustinut fac din romanele Pan (1894) si Victoria (1898) doua minunate poeme in proza.“
Harald Beyer, Istoria literaturii norvegiene

Sinopsis

In romanul Pan, obosit de viata in miezul civilizatiei, locotenentul Glahn lasa in urma normele unei societati in care nu-si gaseste locul si se refugiaza in tinutul Nordland, unde duce o existenta retrasa, vanand si pescuind. Jurnalul lui Glahn cuprinde deopotriva observatiile acestuia legate de lumea exterioara, dar si reflectiile despre sensul existentei si dorinta sa de a deveni artist. Viata lui Glahn ia o intorsatura neasteptata cand o intalneste pe Edvarda Mack. Din cauza caracterului imprevizibil al acesteia, povestea lor de dragoste se transforma intr-una chinuitoare, cu accente sado-masochiste. Cand a aparut, in 1898, romanul Victoria a avut un succes rasunator, datorita intensitatii psihologice, dar si poetice, a imposibilei povesti de dragoste dintre Johannes, un tanar cu origini modeste, si fiica unui mosier bogat. Intamplarile se petrec intr-un sat de pe coasta norvegiana, in secolul al XIX-lea, si urmaresc evolutia iubirii niciodata implinite dintre cei doi tineri provenind din clase sociale diferite. Dupa ce Johannes a devenit un scriitor de succes, iar Victoria s-a supus vointei familiei sale, cei doi isi dau seama, prea tarziu, ca ar fi trebuit sa lupte pentru implinirea dragostei lor. Naratiunea are, in ambele romane hamsuniene, un ritm aproape muzical si ecouri din stravechile si misterioasele mituri si legende scandinave.

Citește și:

Scriitorul norvegian Knut Hamsun a fost romancier, dramaturg, poet, opera sa cuprinzand peste 20 de romane, un volum de poezie, mai multe piese de teatru si eseuri, un jurnal de calatorie. S-a nascut pe 4 august 1859 la Lom, in Gudbrandsdalen, si a crescut la Hamarøy, in Nordland. Fiu al unui croitor itinerant, a avut o copilarie grea, lucrand ca ucenic al unui cizmar si refugiindu-se deseori in lectura, pentru ca parintii nu i-au putut asigura o educatie formala. A fost pe rand muncitor, zidar, vatman, invatator. Debuteaza cu un roman in 1877, al doilea ii apare in 1878, pe cand preda la scoala din Vesterålen; in acelasi an se muta la Oslo, si traieste o vreme in saracie si singuratate, lucrand ca muncitor. Intre 1882 si 1884 calatoreste in SUA, prilej pentru a scrie o satira la adresa societatii americane: Fra Det Moderne Amerikas Aandsliv (1889).

Citește și:

In 1890 publica Foamea (Sult), cartea care ii aduce succesul mult asteptat, considerata primul roman modern din literatura norvegiana, urmata, in 1894, de Pan, iar in 1898 de Victoria. Din 1911 paraseste cercurile literare si viata urbana si se muta in Nordland, pentru ca ulterior sa cumpere o ferma in sudul Norvegiei, unde va locui pana la moartea sa, pe 19 februarie 1952. Primeste Premiul Nobel pentru literatura in 1920, pentru romanul Rodul pamantului (Markens Grøde, 1917), in care, cum observa Paul Auster, sunt limpezi simpatiile pronaziste ce l-au indepartat ulterior pe Hamsun de confratii scriitori. Prin tematica si prin promovarea noilor tehnici ale fluxului constiintei si monologului interior, Knut Hamsun e considerat parintele modernismului literar.

Vizionare placuta


Kudika
18 August 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.