Setari Cookie-uri

Va curge sange!

O poveste epica de proportii, despre familie, credinta, putere si petrol, VA CURGE SANGE ! este un film derulat la frontiera necrutatoare a Californiei de inceput de secol, in contextul boom-ului explorarilor petroliere. Povestea urmareste ascensiunea lui Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), evoluand dintr-un miner amarat, care isi creste singur fiul, intr-un mare magnat al titeiului.

Povestea filmului

Paul Thomas Anderson, de doua ori nominalizat la Oscar®, a regizat anterior patru filme derulate in Vest, desi fiecare a reprezentat un alt tip de explorare a acestui teritoriu. Primul lui film, HARD EIGHT, a fost un thriller politist derulat in cazinourile din Las Vegas. A urmat BOOGIE NIGHTS, o prezentare caleidoscopica a industriei de filme pentru adulti; MAGNOLIA, o poveste despre o noapte fermecatoare si totodata distrugatoare din San Fernando Valley; si PUNCH-DRUNK LOVE, o comedie romantica intr-o abordare inedita si proaspata. VA CURGE SANGE ! marcheaza prima incursiune a lui Anderson in perioada in care s-au pus bazele bogatiei si fortei Californiei, inainte de filme, inainte de tehnologiile de inalta performanta, cand titeiul era forta care impulsiona totul si atragea barbatii infometati si ambitiosi spre Vest, pentru a-si cauta norocul si a-si fauri un nou viitor.

Filmul VA CURGE SANGE ! a inceput cu romanul din 1927 al lui Upton Sinclair, Oil!, desi povestea a demarat de aici intr-o directie cinematografica proprie. Aflat intr-o librarie din Londra, Anderson, apasat de dorul de casa, a remarcat romanul, iar coperta cu tema californiana l-a atras instantaneu. A inceput sa il citeasca si a fost imediat atras de perspectiva lui Sinclair asupra acestui stat, intr-o perioada cand cautatorii de petrol, oameni tenace si gata sa isi asume riscuri mari, schimbau peisajul rural al epocii cu sonde si turele de foraj. “Actiunea romanului se deruleaza intr-o zona, Signal Hill, pe care o cunosc bine. Acea parte din istoria Californiei m-a interesat dintotdeauna,” spune Anderson. “A fost foarte interesant sa citesc romanul.”

Paul Thomas Anderson a fost in special inspirat de primele 150 de pagini din acest roman de 500 de pagini, in care Sinclair prezinta in detaliu viata grea si dura a cautatorilor de petrol si a muncitorilor de la sondele petroliere. De asemenea, Anderson s-a simtit atras de felul in care Sinclair a asezat fata in fata lacomia fara margini si idealismul spiritual nestavilit, fiecare cu propriile consecinte ascunse. Pornind de la aceasta sursa de inspiratie, el si-a format propriile personaje Daniel Plainview si Eli Sunday, fiecare evoluand in directia sa, catre momentul cand soarta avea sa ii aduca fata in fata.

Dupa o perioada indelungata de cercetari, dupa cum spune Anderson, “a sosit momentul sa ne ridicam nasul din carti si sa pornim la drum.” A facut acest lucru impreuna cu doi colaboratori mai vechi ai sai din domeniul productiei, JoAnne Sellar si Daniel Lupi. “Paul ii trimisese scenariul lui Daniel Day-Lewis cand era terminat cam in proportie de trei sferturi, iar Daniel a acceptat imediat, ceea ce a fost minunat, fiindca nu stiu daca Paul ar mai fi facut vreodata acest film fara Daniel,” isi aminteste Sellar. “Acum aveam un scenariu si pe Daniel. Trebuia sa gasim maniera creatoare in care sa realizam filmul.”
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.