Setari Cookie-uri

Noul studiu Hite despre sexualitatea feminina

Raportul Hite. Noul studiu Hite despre sexualitatea feminina, lucrare semnata de tanara absolventa in sexologie clinica Shere Hite, a starnit furtuni imediat dupa aparitie, reusind sa demoleze, dintr-o singura miscare, unul dintre cele mai mari mituri ale sexualitatii feminine: acela ca femeile ar trebui sa aiba orgasm in timpul actului sexual.

Un nou mod de a intelege sexualitatea feminina

Timp de secole, s-a considerat ca femeile prezinta "dificultati" in obtinerea orgasmului, ca orgasmul feminin e nesemnificativ si nu la fel de usor de sesizat in comparatie cu cel masculin, ca barbatii ajung sa atinga orgasmul mult mai usor, ca ceea ce simt e mult mai puternic, ca organul lor sexual e mult mai impozant si asa mai departe.

Pe de alta parte, se sustinea ca femeile erau "oprite" de a avea orgasm in timpul actului sexual (barbatii, dimpotriva) de propriile lor temeri psihologice si nevroze, sau de graba partenerilor de a atinge, la randul lor, climaxul. Rezulta ca femeile ar fi capabile sa atinga punctul culminant daca barbatii ar fi "mai sensibili" si nu s-ar grabi sa atinga, la randul lor, orgasmul. Desi aceste idées fixes sunt eronate si pline de prejudecati, au fost considerate, secole de-a randul, imbatabile.

Secolul XX a inregistrat o schimbare radicala atunci cand femeile au vrut sa aiba drepturi egale cu ale barbatilor si putere in societate. De la lupta pentru dreptul de a vota de la inceputul secolului pana la posibilitatea de a fi platite la fel ca barbatii (lucru care se dezbate inca), femeile au facut progrese considerabile, continuand sa ridice noi probleme, mai personale, cum ar fi propria sexualitate si posibilitatea de a controla deciziile reproductive in familie – adica dreptul de autonomie asupra propriului corp si a reproducerii. De fapt, chiar si in prezent, sexualitatea (centrul sistemului opresiv exercitat asupra femeilor) e unul din punctele-cheie in ceea ce priveste libertatea femeilor si dreptul la statut egal, asa cum stipuleaza Declaratia Natiunilor Unite, semnata de o suta patruzeci de tari la Beijing, in 1995.

Femeile au avut de parcurs un drum lung, intr-o jumatate de secol, de la momentul in care se punea sub semnul intrebarii insasi existenta orgasmului feminin si cand erau privite ca o proprietate legala (si o investitie economica) in cadrul institutiei matrimoniale si pana la statutul lor actual.

La inceputul noului mileniu, femeile incep sa se reinventeze, lucreaza si iubesc – cerandu-si dreptul de a respira, experimenta si descoperi tot ceea ce inseamna sexualitatea si iubirea, de a decide, punand conditii, asupra felului in care isi exprima personalitatea, dupa secole in care au fost nevoite sa adopte un rol pasiv-reproductiv in ceea ce priveste propria sexualitate si dupa nesfarsite rastalmaciri publice ale conceptiilor despre sexualitatea feminina. Imaginile despre "noua femeie eliberata sexual"din diversele reviste nu redau fidel ceea ce "sunt", cu adevarat, femeile astazi.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.