Setari Cookie-uri

Noul studiu Hite despre sexualitatea feminina

Raportul Hite. Noul studiu Hite despre sexualitatea feminina, lucrare semnata de tanara absolventa in sexologie clinica Shere Hite, a starnit furtuni imediat dupa aparitie, reusind sa demoleze, dintr-o singura miscare, unul dintre cele mai mari mituri ale sexualitatii feminine: acela ca femeile ar trebui sa aiba orgasm in timpul actului sexual.

Ramane de acoperit o mare distanta intre ceea ce declara femeile ca simt din punct de vedere sexual, despre felul in care ajung la orgasm si imaginile publice care le arata experimentand sexualitatea si atingand punctul culminant. Inregistrarile video pe teme sexuale si pornografia de pe internet continua sa le prezinte pe femei in postura de imitatoare ale barbatilor (actionand ca in fanteziile masculine despre femei): in incercarea de a atinge orgasmul prin acelasi tip de stimulare ca si barbatii (de exemplu, prin penetrare sexuala), exhiband placerea in legatura cu gesturi stereotipe de obtinere a acesteia, tipic masculine, purtand vesnicele obiecte de imbracaminte fetis "provocatoare" si, desigur, aratand vesnic tinere.

Presupunerea functioneaza in continuare – in filmele si inregistrarile video pe teme sexuale din ziua de azi (poate si in mintea noastra?) – actul sexual ar ramane unica "modalitate" reala de a face "sex", iar "femeia normala" ar trebui sa aiba parte de orgasm exclusiv in timpul penetrarii, la fel ca un barbat. Totusi, cercetarea aceasta demonstreaza ca majoritatea femeilor, oricat de mult ar aprecia penetrarea vaginala, au nevoie de o stimulare specifica a vulvei exterioare sau a clitorisului pentru a avea parte din plin de orgasm.

La inceput…

Cine eram eu cand m-am apucat de aceasta cercetare? Eram studenta la universitate, studiind istoria. Cam in aceeasi perioada am descoperit miscarea de emancipare a femeilor: eu si prietenele mele am luat parte la demonstratii, am scris pamflete despre "drepturile femeilor" si despre "dreptul de a primi salarii egale" – si am discutat pe marginea experientelor personale. Treptat, ne-am dat seama ca propriile noastre corpuri sunt la fel de importante ca si dreptul de a fi platite la fel ca barbatii – ca femei, avem dreptul de a fi stapane pe trupurile noastre. Dupa doi ani am parasit universitatea, dedicandu-ma total acestui studiu.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.