Setari Cookie-uri

Fetele Bune Ajung In Rai, Fetele Rele Ajung Unde Vor

Ce vor crede ceilalti despre mine? Ce atitudine vor lua? Vor accepta o fata rea?

Asemenea bariere, ridicate chiar de femei, arata ca ele se sprijina pe niste reguli vechi. Sunt niste scuze mincinoase, care le impiedica sa lupte pentru propriile lor drepturi. Concluziile false si capcanele gandirii ne blocheaza. Numeroasele reguli de viata mici si mari ale parintilor nostri, ale societatii sunt acelea care ne cer sa fim cuminti. Dar si erorile de gandire mici au efecte mari. Cine incalca normele sociale este sanc tionat, fiind amenintat cu excluderea si dispretul.

Acest lucru duce la diferite feluri de teama care, la randul lor, se transforma in niste capcane ale gandirii. Temerile au niste functii de care rareori devenim constienti. Vechiul exemplu dat de Freud: Frica de serpi e considerata o forma transformata a fricii de penis. Dar nu vrem sa descriem legatura dintre refuzul sexual si frica, ci efectul fricii ca pazitoare a statu-quo-ului. Frica ne impiedica sa devenim activi.

OARE FEMEILE NU STIU CE VOR?

Bettina ar vrea sa faca o calatorie cu avionul impreuna cu familia ei. De trei ani isi doreste sa plece cu avionul, toamna, pentru una sau doua saptamani, in insulele Canare. Aduce mereu acasa pliante de la agentiile de voiaj, i le arata lui Peter, sotul ei, si Manuelei, fiica lor, in varsta de noua ani. A cumparat deja si cateva ghiduri turistice. Peter e atras de propunerea ei, iar Manuela e entuziasmata la gandul ca, in sfarsit, va zbura si ea cu avionul.

Pana la urma, in fiecare an ajung toti trei tot la cabana din muntii Padurea Neagra. Peter rezervase deja din perioada ultimului concediu locuinta de vacanta. Si, oricum, acolo este intotdeauna foarte placut. Dar, de la un an la altul, Bettina e tot mai nemultumita. Ea bombane intruna, se plange ca trebuie sa gateasca si sa faca mereu curatenie. De fapt, i-ar fi placut sa cumpere o excursie cu toate serviciile incluse. Ceva o opreste pe Bettina sa se duca la agentia de voiaj si, pur si simplu, sa ia bilete pentru vacanta din toamna urmatoare. Se teme ca Peter prefera, de fapt, sa mearga din nou in muntii Padurea Neagra. Ce-i drept, el spune mereu ca ar vrea sa ajunga o data si in alta parte, dar nu face nimic in acest sens.

Asa ca e a treia toamna de cand Bettina tot asteapta ca Peter sa preia initiativa. Faptul ca nu face nimic e considerat de Bettina un refuz mascat. Nu se gandeste ca, de fapt, nici ea nu face nimic. Nu cumpara biletele pentru ca nu vrea sa-l ia pe Peter prin surprindere. Daca isi doreste sa mearga cu avionul, atunci sa si cumpere biletele. La urma urmelor, ea si-a exprimat de atatea ori aceasta dorinta. Renunta, din consideratie pentru el. Doar a spus mereu ca i-ar placea sa mearga cu avionul in Sud. Se simte ca un copil, care cere intruna ceva, dar nimeni nu-l baga in seama: toti spun da, dar nimeni nu face nimic. Nu conteaza ca amandoi si-au exprimat dorinta de a merge in insulele Canare. Decizia de a face cu adevarat aceasta calatorie trebuie s-o ia Peter. El trebuie sa puna punctul pe "i" si sa cumpere biletele.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Ianuarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.