Setari Cookie-uri

Priveste cerul prin ochii lui Galileo Galilei

100 de Ore de Astronomie este cel mai de amploare eveniment initiat de Uniunea Astronomica Internationala si UNESCO cu ocazia Anului International al Astronomiei 2009. Pe durata a patru zile si patru nopti, intre 2 si 5 aprilie, oameni de pe intreg mapamondul vor impartasi aceeasi experienta: observarea cerului printr-un instrument astronomic, asa cum, in urma cu 400 de ani, Galileo Galilei privea pentru prima data printr-o luneta, descoperind satelitii planetei Jupiter si craterele lunare. Se va crea astfel cea mai mare retea globala de promovare a astronomiei din istorie.

„100 de Ore de Astronomie” este cel mai de amploare eveniment initiat de Uniunea Astronomica Internationala si UNESCO cu ocazia Anului International al Astronomiei 2009. Pe durata a patru zile si patru nopti, intre 2 si 5 aprilie, oameni de pe intreg mapamondul vor impartasi aceeasi experienta: observarea cerului printr-un instrument astronomic, asa cum, in urma cu 400 de ani, Galileo Galilei privea pentru prima data printr-o luneta, descoperind satelitii planetei Jupiter si craterele lunare. Se va crea astfel cea mai mare retea globala de promovare a astronomiei din istorie.

Deschiderea maratonului va avea loc pe 2 aprilie la Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, gazdele evenimentului fiind Derrick Pitts, purtator de cuvant al Anului International al Astronomiei in SUA si Dr. Paolo Galluzzi, expert recunoscut mondial in studii despre Galileo Galilei. Cu aceasta ocazie se va expune luneta originala a lui Galilei in cadrul expozitiei „Galileo, Familia De Medici si epoca astronomiei”. Evenimentul va fi transmis in direct pe internet incepand cu ora 19.00, ora Romaniei.

„100 de Ore de Astronomie este un proiect cheie al Anului International al Astronomiei 2009. Astronomii sunt cunoscuti pentru entuziasmul si placerea de a impartasi din cunostintele lor, iar acestea sunt ingredientele principale pentru 100 de Ore de Astronomie. Vor fi patru zile extraordinare, caci nu s-a mai organizat pana acum o manifestare de o asemenea amploare. Fiecare participant va face istorie”, declara Mike Simmons, co-presedinte 100 de Ore de Astronomie.

Actiunile globale din cadrul maratonului vor cuprinde videoconferinte in direct ale Centrelor Stiintifice, 24 de ore de transmisii live pe internet de la 80 de observatoare de cercetare din toata lumea, un „star party” de 24 de ore in timpul caruia mii de astronomi vor iesi cu telescoapele in strada, Ziua Soarelui si 100 de Ore de Astronomie Junior.

Romania se afla pe harta maratonului incepand cu capitala si continuand cu orase precum: Arad, Bacau, Baia Mare, Barlad, Botosani, Cluj Napoca, Craiova, Falticeni, Galati, Iasi, Oradea, Petrila, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Sighetu Marmatiei, Suceava, Targoviste, Targu Mures, Tecuci, Timisoara, Tulcea si Vaslui.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.