Setari Cookie-uri

Priveste cerul prin ochii lui Galileo Galilei

100 de Ore de Astronomie este cel mai de amploare eveniment initiat de Uniunea Astronomica Internationala si UNESCO cu ocazia Anului International al Astronomiei 2009. Pe durata a patru zile si patru nopti, intre 2 si 5 aprilie, oameni de pe intreg mapamondul vor impartasi aceeasi experienta: observarea cerului printr-un instrument astronomic, asa cum, in urma cu 400 de ani, Galileo Galilei privea pentru prima data printr-o luneta, descoperind satelitii planetei Jupiter si craterele lunare. Se va crea astfel cea mai mare retea globala de promovare a astronomiei din istorie.

„Cerul este o resursa extraordinara, un bun universal cu rol deosebit in cultura umanitatii. 100 de Ore de Astronomie isi propune sa realizeze acea conexiune intre om si Univers. Acest contact direct cu cerul, cu rol deosebit in educatie, naste la randul lui legaturi invizibile intre oameni, atat in comunitatile locale, cat si intre culturi diferite de pe mapamond. Se contureaza astfel rolul extraordinar de important pe care il are astronomia din punct de vedere social. Cerul, ca o legatura intre oameni si Omul ca o legatura intre Pamant si Cer.”, declara Valentin Grigore, coordonator national al proiectului in Romania.

Programul activitatilor din Bucuresti:


Joi, 2 aprilie, sesiuni din ora in ora in intervalul 15 - 20 la Observatorul Astronomic de pe Bd. Lascar Catargiu nr. 21 (intre Piata Romana si Piata Victoriei):

* introducere despre Anul International al Astronomiei 2009 - AB
* Calatorie la marginea niversului - simulare cu Mitaka – Observatorul Astronomic
* Simulare cu World Wide Telescope – Observatorul Astronomic
* Discutii pe baza unor fotografii astronomice - SARM
* Discutii despre poluarea luminoasa – AB

Vineri, 3 aprilie, transmisii in direct de la observatoare din lume in intervalul 15 - 20 la Observatorul Astronomic de pe Bd. Lascar Catargiu nr.21

Sambata, 4 aprilie, in intervalul 19-23:

* Observatii astronomice in Parcul Coltea de la Universitate – AB si SARM
* Calatorie la marginea universului – simulare cu Mitake – la Palatul Sutu, sustinuta de Observatorul Astronomic

Duminica, 5 aprilie, in intervalul 11-16, in Parcul Cismigiu:

* Observatii solare
* Jocuri educative pe teme astronomice

La Targoviste, se va organiza in aer liber un eveniment maraton, Festivalul Astronomiei si Stiintei pentru Tineret, din 3 aprilie ora 15 pana in 5 aprilie ora 24. Acesta se va derula in centrul orasului, in Piata Tricolorului si include pavilioane si standuri de carte si materiale educative, demonstratii experimentale realizate de elevi si cadre didactice, postere si expozitie de desene pe teme astronomice, montaje si instalatii, proiectii de filme, imagini si transmisii in direct de la marile observatoare din lume, discutii si dezbateri, proiectii de imagini 3D, program artistic si, bineinteles, observatii prin telescop la Soare, Luna si Saturn.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.