Setari Cookie-uri

Nu te porti asa cu Prima Doamna

La ce se pricep scriitorii americani? Intrebarea este ca sunet de revolver cu gloante oarbe pentru zece benzi de atletism al prejudecatilor. Voi raspunde si eu pentru ca, ce Dumnezeu, nu suntem intr-o sala de judecata: la a amesteca lucrurile magistral, la umor si la suspans. Sunt gata sa primesc nu-i adevarat!-urile, dar pe parcursul acestei recenzii ea va fi adevarul si numai adevarul, imi voi pastra depozitia so help me God.

La ce se pricep scriitorii americani? Intrebarea este ca sunet de revolver cu gloante oarbe pentru zece benzi de atletism al prejudecatilor. Voi raspunde si eu pentru ca, ce Dumnezeu, nu suntem intr-o sala de judecata: la a amesteca lucrurile magistral, la umor si la suspans. Sunt gata sa primesc „nu-i adevarat!”-urile, dar pe parcursul acestei recenzii ea va fi adevarul si numai adevarul, imi voi pastra depozitia … so help me God.

Daca va intrebati de unde am capatat terminologia asta juridica, veti afla ca Nu te porti asa cu Prima Doamna este principala sursa, iar Christopher Buckley o face infinit mai bine decat mine, desi nici el nu este avocat de meserie. Licentiat in stiinte politice si ale comunicarii, Buckley a fost consilier al vicepresedintelui George Bush pe vremea lui Ronald Regan, de unde a ciugulit ce era de ciugulit despre subsolurile Casei Albe. Unii dintre voi poate il stiti fara sa stiti, daca ati vazut Thank you for smoking (2006), ecranizare aproape ad litteram dupa al doilea roman al americanului. Toata lumea, de la editura Humanitas pana la batrana Wikipedia il considera un „satirist”. N-as adera la acest calificativ, romanele lui nu taie si spanzura, nu arata cu smerenie binele pentru a biciui apoi raul si a-l rastigni pe crucea comicului. Personaje – dupa toate standardele – negative, pervertiti serios de la litera legii morale, apar la el intr-o aura teribil de simpatica. Cine e rau si destept primeste coronita, abia cine e rau si prost obtine din cand in cand bastoane pe spinare. Explicat-am astfel partea cu „a amesteca lucrurile magistral”.

Kenneth Kemble MacMann este presedintele Statelor Unite ale Americii, iar Babette Van Anka este consilierul sexy cu care presedintele Statelor Unite ale Americii o insala pe Prima doamna, Elizabeth Tyler MacMann. Romanul incepe cu “discutia foarte aprinsa cu privire la Orientul Mijlociu” dintre primii doi in apartamentul oaspetilor din Casa Alba, discutie care implica datul hainelor jos si scartairea patului. Cateva camere distanta, singura si incornorata, Prima Doamna nu reuseste sa adoarma. Primul Domn se intoarce intr-un tarziu, parfumat si obosit. Are loc una dintre acele certuri obisnuite pentru un sot care isi pateaza juramantul conjugal la cativa metri distanta de patul conjugal, iar Elizabeth isi pierde cumpatul si arunca in presedintele Statelor Unite ale Americii cu o scuipatoare. Pentru cei care nu stiu ce inseamna o scuipatoare, gasim tautologica definitie a DEX-ului „vas special in care se scuipa” si ne imaginam ca e un obiect greu care poate omora un sot tradator si nesimtit si porc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Iunie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.