Setari Cookie-uri

De citit: Salon de frumusete

Nu este oare ironic cat timp le ocupa femeilor si barbatilor preocuparea pentru frumusete, intretinerea ei, imbunatatirea aspectului fizic? E ca si cum sedinta de infrumusetare garanteaza vesnicia. Salon de frumusete, nominalizat in 2000 la premiul M馘icis pentru cel mai bun roman strain aparut in Franta, este povestea unei maladii ciudate si necrutatoare.

Apoi, din observatiile naratorului (care conduce salonul), ne dam seama ca nu exista o granita precisa intre viu si mort: in atmosfera Muridorului, vie este apa din acvarii (daca ar fi grade de comparatie, el ar spune: cea mai vie e apa), acvariile care erau atractia salonului: „Ceea ce incercam in felul asta era ca, in timp ce noi ne ocupam de ele, clientele sa aiba senzatia ca sunt scufundate intr-o apa limpede, pentru ca apoi sa iasa la suprafata intinerite si frumoase.”

In fine, asa cum infrumusetarea clientelor nu il salveaza de la propria decadere, nici ingrijirea unui loc in care oamenii sa moara decent nu il scapa de propria moarte. Salon de frumusete are ceva dintr-o poveste cu morala, pe care va las sa o descoperiti. In orice caz, este un text straniu si trist, in care mai puternica decat vocea experimentalismului este cea care reaminteste de singuratatea umana.

Citeネ冲e ネ冓:

Lectii pentru un iepure mort este, insa, o demonstratie a stilului experimental. Fragmentele de naratiune, legate intre ele dupa o logica nestiuta de cititor, spun povesti care atrag, apoi raman in gol, suspendate, nefinisate (naratorul si personajele stiu mai multe decat noi, prin urmare, frustrant!). Pe langa pulverizarea cronologiei si a logicii, aceste fragmente includ si autorul in text: este vorba, insa, despre o biografie jucata, amestecata cu adnotari la romanul anterior, Salon de frumusete. Nu e prima oara cand un autor foloseste acest truc, dar Mario Bellatin creeaza o atmosfera inchisa, care ar trezi claustrofobia in oricine este prins in textul obsesiilor autorului.

Pe langa efectul demonstrativ, Lectii pentru un iepure mort are si rolul de fixare: este, dupa parerea mea, un index pentru opera si ideile lui Bellatin, care si ajuta, dar si rataceste. De asemenea, arata daca si cu ce riscuri se poate trece de limitele prozei cuminti.

Citeネ冲e ネ冓:

Oricum, pe langa realismul magic si fascinatia telenovelelor, cartea aceasta ne spune si altceva despre literatura mexicana. De citit.

Autor carte: Mario Bellatin; Editura Vellant

O recenzie de Mihaela Butnaru

Sursa: bookblog.ro

Vizionare placuta


Kudika
2 Septembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.