Setari Cookie-uri

Incepe anul cu succes! Pe toate planurile!

Exista cineva care nu a auzit pana acum de inteligenta emotionala? Probabil ca nu. Foarte putini termeni s-au bucurat de un asemenea boom ca in cazul EQ-ului, in ciuda faptului ca inaintea descopeririii au existat multiple categorii de inteligenta, cum ar fi cea practica si cea sociala, toata lumea fiind contrariata de existenta unei alte metode de masurare decat clasicul IQ.

Exista cineva care nu a auzit pana acum de inteligenta emotionala? Probabil ca nu. Foarte putini termeni s-au bucurat de un asemenea boom ca in cazul EQ-ului, in ciuda faptului ca inaintea descopeririii au existat multiple categorii de inteligenta, cum ar fi cea practica si cea sociala, toata lumea fiind contrariata de existenta unei alte metode de masurare decat clasicul IQ. Pe scurt, ea consta in identificarea corecta si capacitatetea de a genera emotii pentru a facilita gandirea, abilitatea de a intelege cauzele emotiilor si tranzitiile lor, pentru ca intr-un final sa poti integra toata informatia in decizii si actiuni. Daca pana nu demult, IQ-ul era considerat factor decisiv in succesul in cariera si viata personala, astazi toata lumea vorbeste de EQ ca diferentiator in implinirea sociala si profesionala, dovedindu-se definitorie in succesul in relatii, scoala si munca.

Autorul defineste inteligenta in "Testeaza-ti abilitatile de viata", ca detinerea abilitatilor de viata esentiale, de care avem nevoie pentru a schimba tiparele cognitive, comportamentale, emotionale ce ne provoaca anxietate, stres si nefericire generala. Dr. John Liptak este cunoscut international pentru traningurile sale in domeniul carierei, autor a numeroase articole si carti pe metodele de imbunatire a vietii profesionale si a inteligentei emotionale, avand ocazia sa lucreze cu personalitati diferite: de la studenti, pana la bolnavi mental si detinuti.

Lucrarea dovedeste inca o data ca daca ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai clara. Cu cat avem o inteligenta mai mare cu atat putem sa ne utilizam emotiile pentru a da raspunsul potrivit, la momentul potrivit, persoanei potrivite. Abilitatile de viata se invata, desi exista oameni care s-au nascut mai dezvoltati din punctul de vedere al acestui tip de inteligenta. Cei care si-au dezvoltat abilitatile de viata, prin training sau la scoala au inceput sa se cunoasca mai bine, sa manifeste mai multa empatie, sa dea dovada de mai multa stapanire de sine si sa beneficieze de relatii interumane mai armonioase. Cu cat te dezvolti emotional, cu atat te vei simti mai implinita in familie, vei lega mai usor noi prietenii si devii mai comunicativa.

Mai mult, abilitatile de viata sunt utile si la locul de munca, pentru ca viata in organizatii este viata alaturi de oameni, viata in care comunicarea, empatia, capacitatea de a coopera si depasi conflictele reprezinta abilitati cheie. Acest lucru explica de ce IQ-ul nu mai este atat de relevant in angajare, grila de interviu cuprinzand cerinte precum sociabilitate, comunicativitate, capacitate de a lega noi relatii,. eficienta in luarea deciziilor, gestionarea banilor si a timpului, rezolvarea conflictelor si controlul emotiilor.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.