Setari Cookie-uri

Cum poate calatori o mamica singura cu copilul ei in strainatate, fara acordul tatalui?

Insa, poate mamica sa calatoreasca in strainatate doar cu copilasul ei? Sau poate mamica calatori fara acordul tatalui copilului? Raspunsul este DA, insa trebuie sa vedem in ce situatii.

Pe langa cazurile mentionate mai sus, exista anumite situatii speciale (prin derogare de la cele mentionate mai sus) in care este permisa iesirea din tara a minorilor insotiti, respectiv:

1) in cazul in care insotitorul copilului argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;

2) in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.

Declaratiile precizate la primele trei puncte de mai sus trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul copilului.

In plus, o conditie pentru primele patru puncte se refera si la faptul ca trebuie indicate scopul deplasarii, ruta urmata pana in statul de destinatie si daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinaţie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

Un articol de Cristian Barcan, colaborator CJO.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Ianuarie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.