Setari Cookie-uri

Sunt copiii din afara casatoriei egali in drepturi cu copiii nascuti din casatorie?

Raspunsul este afirmativ. Copiii din afara casatoriei sau adoptati sunt egali in fata legii si implicit au aceleasi drepturi ca si copiii dintr-o casatorie.

Ce presupune aceasta egalitate?

Aceasta egalitate dintre copii se reflecta in toate drepturile (si/sau obligatiile) dintre parinte(i) si copil(i).

Spre exemplu, in raporturile de mostenire, in cazul in care ar veni la mostenire doar copiii defunctului, mostenirea se va imparti intre acesti copii in mod egal. Astfel, atat copilul din afara casatoriei (sau adoptat) va avea o cota egala cu a copilului din casatorie. Insa, trebuie precizat ca aceasta egalitate se reflecta in ce priveste relatia cu parintele biologic, deoarece un copil din afara casatoriei nu ar putea mosteni sotia tatalui sau (sau sotul mamei sale). In acest ultim caz, copilul din casatorie ii va mosteni pe ambii soti ca urmare a legaturii de rudenie cu amandoi. Exceptia exista totusi, in cazul copilului adoptat de ambii parinti, cand practic se nasc raporturi de rudenie intre ambii soti si copil (iar copilul adoptat va mosteni ambii soti).

Un alt exemplu in ce priveste egalitatea, poate fi indicat cu privire la obligatia de intretinere.
Astfel, parintele este obligat a participa la cheltuielile copilului sau, indiferent ca este din afara casatoriei, adoptat sau din casatorie. Ca atare, chiar daca parintii nu sunt casatoriti, tatal copilului este obligat in a participa la cheltuielile cu privire la cresterea, educarea si dezvoltarea copilului sau.

Prin urmare
, chiar daca ne aflam in prezenta unui copil din afara casatoriei (adica nascut din parinti necasatoriti), a unui copil adoptat sau a unui copil nascut dintr-o casatorie, intre acestia nu exista nicio diferenta si nicio discriminare in ce priveste drepturile si obligatiile lor pe de o parte si parintele sau parintii acestora pe de alta parte.

Un articol de Cristian Barcan, colaborator CJO.ro.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Martie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.