In primul rand, trebuie mentionate influentele benefice ale actiunii radiatiilor UV, dar pentru obtinerea lor este suficienta expunerea la soare timp de cateva minute zilnic. Aceste efecte pozitive sunt:

• Declansarea sintezei vitaminei D in piele, care la randul sau este necesara pentru dezvoltarea si ulterior mentinerea densitatii osoase, stimuleaza imunitatea si se pare ca are rol protector fata de aparitia anumitor tipuri de cancer. De asemenea, persoanele cu o concentratie adecvata de vitamina D in sange au un risc scazut de aparitie a bolilor cardiovasculare.

• Aparitia starii de buna dispozitie, deoarece sub actiunea RUV glanda epifiza secreta un hormon, care are rolul de a ne imbunatati starea de spirit.

• Tratament in anumite boli dermatologice, cum ar fi psoriazis si parapsoriazis.

Efectele benefice ale soarelui sunt putine la numar, comparativ cu daunele produse de acesta. RUV sunt cel mai important factor de aparitie a imbatranirii premature a pielii, si care se suprapune in mod nemilos peste inerenta imbatranire biologica. Aceasta “fotoimbatranire” apare din cauza urmatoarelor modificari produse in piele de expunerea la soare:

• Distrugerea accelerata a unei importante proteine din derm, numita colagen. In acelasi timp se va sintetiza in cantitate crescuta elastina, dar cu o structura incorecta rigida si ingrosata. Acesta elastina incorecta va activa o enzima, care doreste sa distruga elastina gresita, dar totodata va rupe si colagenul, continuand actiunea nociva a RUV. Toate aceste modificari vor determina aparitia ridurilor adanci, care nu dispar la intinderea pielii. De fapt, intreaga suprafata si textura a pielii sunt afectate existand portiuni ingrosate cu riduri adanci care alterneaza cu portiuni de piele mult subtiata si cu toate calitatile alterate.

Foto: Shutterstock.com

• Aparitia petelor de hiperpigmentare, de la micutii pistrui pana la pete mai mari, numite lentigo-solar sau si mai mari dispuse ca o masca (melasma). Aceste pete apar prin hiperstimularea si lezarea melanocitelor, celule din piele care care produc melanina, pigmentul care da culoare pielii. De fapt, cand am prins bronzul auriu mult-visat, putem considera ca pielea deja este afectata si ca ceea ce ne provoaca o bucurie vizuala este un semn al disconfortului suferit de celulele din piele.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: