Setari Cookie-uri

Oare eu am facut asta?

Sunteti pe un drum din afara orasului, soseaua este cam neingrijita si cam aglomerata in ambele directii, dar voi va grabiti. Astfel, de fiecare data cand puteti, depasiti cu dexteritate pe oricine va sta in cale, fara sa va ganditi prea mult. Nu sunteti diferiti de alte sute de mii, poate milioane de soferi care sunt pe drum undeva in lume in acel moment si nu vedeti nimic extraordinar in acest comportament. Dar…cum asa? Cum adica “Fara sa va ganditi prea mult?”

Thus conscience does make cowards of us all,
And thus the native hue of resolution
Is sicklied o’er with the pale cast of thought”
W. Shakespeare,
“Hamlet”

Un articol realizat de Bruno Medicina, Trainer Extreme Training

Reies de aici doua intrebari :

1) Sunteti constienti de cantitatea fantastica de date care trebuie luate in calcul pentru o singura depasire?
In primul rand viteza noastra, apoi viteza masinii pe care vrem s-o depasim, viteza tirului care vine din cealalta directie, verificarea spatiului suficient pentru depasire, distanta necesara pentru a intra din nou in banda noastra si in acelasi timp verificarea ca in acel moment o masina - sau chiar cea din fata - sa nu aiba aceeasi idee de a face o depasire. Aceasta fara sa luam in calcul toate semnalele mediului pe care le monitorizam continuu: sa nu se arunce un pieton in fata noastra, sa nu dam de o groapa, de un zgomot ciudat etc. Lista este fara sfarsit. Si totusi luam decizia intr-o microsecunda si facem depasirea “Fara sa ne gandim prea mult”.

2) Sunteti constienti ca daca faceti o greseala minima in aceste calcule, va puteti lovi frontal de masina sau tirul care vine spre voi, deci sansa de a va pierde viata este maxima? Altfel spus: Sunteti constienti ca luati o decizie care poate sa aiba consecinte mortale “fara sa va ganditi prea mult?”
Lucrul acesta - si de fapt orice actiune care implica calcule de miscare - ni se pare atat de banala si fireasca incat ne este greu sa realizam cat de fantastic si eficient este totul. Intr-o microsecunda creierul percepe toate datele de care are nevoie, le proceseaza si actioneaza practic instantaneu.

Citește și:

Foto: Shutterstock

Dar nu se termina aici, desigur. Faptul ca ne punem in miscare implica a da comenzi la muschi si aceasta se intampla in timp ce sistemul vascular, hormonal, imunitar, digestiv s.a.m.d. continua sa isi faca treaba fara oprire pastrand homeostaza sistemului general gata sa intervina in caz de urgenta: daca in timp ce monitorizati spatiul de depasire apare o masina neasteptata de undeva, in cat timp toate sistemele voastre de supravietuire se vor activa? Practic instantaneu!

Sper sa reflectati cateva momente pentru a realiza ce fantastica capacitate de calcul si de reactie avem in interiorul nostru. Ar merita sa luam in considerare si faptul ca animalele au aceleasi capacitati, in unele cazuri si mai mari, dar despre acest aspect vom vorbi cu o alta ocazie.

Acum, sa ne imaginam ca nu mai vrem sa ne bazam pe aceste sisteme instinctuale, animalice si ca ne dorim o siguranta “matematica”. De cate pagini de calcule am avea nevoie pentru a lua simpla decizie de a depasi o masina? Datorita timpului necesar vom mai fi in stare de a depasi vreo masina? Evident ca nu!
Presupunand ipotetic ca am fi in stare (din fericire nu suntem) de a controla sistemele involuntare ale trupului – in afara probabilelor dezastre pe care le-am produce, stricand un echilibru perfect – sunteti de acord ca am fi inecati de o cantitate de informatii care ar bloca imediat mintea rationala?

Citește și:

Toata aceasta abordare urmareste sa atraga atentia asupra faptului ca inauntrul nostru exista o cantitate practic nelimitata de procedeuri absolut perfecte pe care le avem in comun cu animalele si care s-a cladit in milioane de ani de evolutie.

Nu avem nici cea mai mica idee despre aceasta cantitate imensa de proceduri pana cand – datorita unei urgente care ne pune in pericol supravietuirea fizica – ele se activeaza automat, lasandu-ne surprinsi si zapaciti: “Oare EU am facut asta?” Este ca si cum o alta “FORTA ” a preluat controlul asupra comportamentului nostru.

Este foarte probabil ca nu o sa aveti ocazia de a fi atacati de un leu, dar daca vi se va intampla, trupul va sti perfect ce are de facut, fie in vederea maximizarii sanselor de fuga, fie – in cel mai rau caz – de a suferi cat mai putin in timp ce sunteti sfasiati de leu.

Citește și:

Asa cum am mai mentionat , aceste reactii “reflexe” pe care le avem in comun cu animalele, spre binele nostru au aceasta caracteristica: de a fi “automate”, extrem de rapide si de a depasi controlul constient.
Noi oamenii, spre deosebire de animale, avem totusi o “arma” in plus si anume capacitatea de a prevedea rezultatul unei actiuni, iar cand situatia nu este dramatica – de a evalua alternativele si de a lua decizia cea mai potrivita.

Acest progres evolutionist fantastic este exact ceea ce ne face oameni: capacitatea de a prevedea consecintele. Aptitudinea a permis obtinerea de rezultate incredibile din partea omului, dar din nefericire are si un pret: in momentul in care incercam sa prevedem o consecinta – fiindca nu vom fi niciodata siguri suta la suta de rezultatul obtinut si nu stim daca avem date suficiente si corecte – vor aparea inevitabil tot felul de frici, indoieli si remuscari care de multe ori ne paralizeaza orice demers.

Citește și:

Cum spunea Hamlet : “Constiinta ne face pe toti fricosi!”. Paradoxal luam intr-o microsecunda o decizie care ne poate costa viata si ne blocam in deciziile zilnice banale datorita gandirii circulare. Evident, aceasta gandire circulara poate fi o tortura, paralizeaza orice actiune sau o face sa devina extrem de periculoasa. Imaginati-va: daca dupa ce ati inceput o depasire incepeti sa va intrebati: Dar o fac sau nu? Este bine sau este rau? Accident asigurat!

Deci, care ar fi solutia? Sa actionam iresponsabil in orice situatie fara sa ne gandim prea mult asupra consecintelor? Sincer vorbind, daca privesc in jur, am impresia ca pentru unii aceasta este solutia: trairea intr-o dezorganizare permanenta bombardand gandirea rationala cu diverse droguri mai mult sau mai putin recunoscute: alcool, heroina, tutun dar si muzica zgomotosa si constanta, workaholism, dependente de sex si toata gama de tentatii care ne indeparteaza de nucleul nostru de constiinta. Nu cred ca vom ajunge departe procedand asa.

Citește și:

Cealalta solutie este exact contrariul: in liniste totala - ingerii vorbesc in soapte - sa calmam mintea rationala cu toate prejudecatile si influentele ei paranoice si sa accesam acest rezervor de cunostinta infinita avuta la dispozitie.

Este ceva ce misticii, samanii, maestrii, scriitorii, artistii, businessmanii au facut dintotdeauna.
Niciun geniu din trecut nu a fost atat de arogant incat sa declare ca simfonia sau cartea ar fi fost o creatie personala pentru ca stiau ca “altcineva” ii misca mana. Nu intamplator de la Homer incoace se tot invoca Muzele.

In concluzie, pentru a beneficia de aceasta putere fantastica de creativitate si performanta, avem nevoie de increderea si de tehnica potrivita care ne vor permite sa intram in acest flux al creatiei si al puterii.
Nu va fi deloc usor, este o munca de o viata. Insa rezultatele vor depasi orice asteptare.

Citește și:

Un salut,
Bruno

Autor: Bruno Medicina – Trainer Extreme Training

Sursa articolului: www.traininguri.ro

Compania Extreme Training impreuna cu Bruno Medicina a conceput un program de training bazat pe ultimele cercetari asupra ,,starii de flux” si asupra potentialului acesteia in afaceri, sport si viata cotidiana.
Flowing to Succes / 28 noiembrie 2013 / Crysral Palace Ballrooms. Detalii despre eveniment.

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.