Setari Cookie-uri

Sanatatea se vede la exterior: Ce trebuie sa faci pentru a-ti intineri pielea?

Pielea este organul cel mai versatil din organismul uman, prin intermediul ei intram in contact cu lumea exterioara. Este un organ cu rol imun care apara organismul impotriva agentilor patogeni si a compusilor nocivi de mediu, dar poate sta si la originea problemelor de sanatate daca nu este ingrijita.

Un articol de Dr. Ovidiu Penes - specializat in SUA intr-un domeniu revolutionar in Romania, Age Management, doctor in Stiinte Medicale, medic primar, cu specializari in intreaga lume, cadru didactic si membru in comisiile de examinare din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti

Foto interior si prima pagina: ten femeie, Shutterstock

Stresul oxidativ apare atunci cand moleculele pierd electroni care pot crea radicali liberi. Cantitatile crescute de radicali liberi fiind foarte reactivi chimic pot distruge celulele si pot deteriora ADN-ul (acidul desoxiribonucleic care formeaza codul genetic celular), structurile proteice si lipidice. Modificarile oxidative pot contribui la patogeneza reactiilor alergice cutanate, care sunt una din cauzele principale ale imbatranirii pielii.

Inflamarea pielii este reactia naturala a organismului la substantele toxice, leziuni sau alte iritatii. Pielea devine rosie si sensibila, ca parte a raspunsului biologic complex, in care sistemul imunitar incearca sa se ocupe de cauza. Inflamatia este un pas esential in procesul de vindecare. Cu toate acestea, in cazul in care nu este controlata, poate interveni riscul aparitiei unei serii de boli si chiar infectii. Inflamatia este si o sursa interna de specii reactive de oxigen (radicali liberi) care vor contribui impreuna cu cei externi la procesele de imbatranire sau chiar la aparitia cancerului.

Diversi factori externi si interni pot provoca alterarea pielii compromitand astfel integritatea epidermei. Bariera defectuoasa a pielii promoveaza sensibilitatea sa la iritatii si boli, in timp ce pierderea colagenului si degradarea matricei conduc la reducerea structurii si fermitatii tesuturilor. Acest proces determina in cele din urma aparitia ridurilor si provoaca modificari topografice ale pielii care avanseaza odata cu varsta. Nivelul homocisteinei crescute, de asemenea, poate duce la imbatranirea prematura a pielii.

Citește și:

Toxinele din mediu au potential de afectare a pielii si chiar contribuie la dezvoltarea bolilor de piele in cazul unei expuneri persistente. Daca apararea naturala a organismului prin mecanismele de eliminare a acestor toxine este afectata, apare riscul crescut al alergiilor, leziunilor pielii, a eventualelor boli si la accelerarea procesului de imbatranire.

Din punct de vedere al integritatii epidermei, poate aparea o degradare agresiva a matricei celulare, care duce la imbatranirea prematura a pielii si la formarea ridurilor in timp. Acest proces ar putea fi promovat de exprimarea accentuata a citokinelor inflamatorii ce distrug colagenul, crescand si mai mult riscul debutului precoce a imbatranirii pielii. In plus, capacitatea pielii de a sintetiza fibre structurale de legatura si astfel epiderma nu mai are acelasi grad de aderenta la nivelul dermului.

Analiza codului genetic permite alcatuirea unui program nutritional personalizat de detoxifiere. Se vor lua in considerare toate variantele genetice determinate prin analize genetice. Solicitati de asemenea un examen complet al functiei de detoxifiere a organismului prin analize de sange si urina. Medicul dumneavoastra specialist in Age Management va interpreta rezultatele analizelor si va poate alcatui un program personalizat de reintinerire medicala.

Pana atunci urmati cateva linii generale:

Consumati multe fructe si legume 1-2 zile, apoi adaugati peste la dieta pentru a creste aportul de omega-3. Vitamina A, gasita din abundenta in morcovi, spanac si pepene galben, este extrem de benefica pentru pielea dumneavoastra. Aceeasi lucru este valabil si pentru zinc si vitamina B12, care se gasesc in fructele de mare, oua, alimente bogate in ergotionein L (ciuperci, fasole) si alimente care contin beta-caroten (morcovi, mango) si deasemenea produsele care contin emodina (rubarba, extracte de catina).

Citește și:

Foto: alimentatie sanatoasa, Shutterstock

Se recomanda suplimentarea cu vitaminei C si vitamina E, dar atentie ca doar vitamina E naturala este buna, variantele sintetice pot chiar determina aparitia unor boli grave. Vitamina C promoveaza reconstructia colagenulului si creste nivelurile de glutatione, in timp ce vitamina E creste capacitatile antioxidante ale pielii dumneavoastra. Mineralele, cum ar fi magneziu, manganul, zincul si cuprul sustin ficatul, fiind folosite in procesul de detoxifiere. Luati in considerare plante, cum ar fi lucerna, busuiocul, papadia, usturoiul, ghimbirul, fructele de paducel, lapte de ciulin si trifoi rosu.

Folositi lotiuni si creme care contin extracte de Centella asiatica, desi trebuie sa stiti ca folosirea produselor externe au rezultate slabe sau mediocre.

Trebuie evitat consumul de alimente procesate si rafinate cu zahar si continut de grasimi animale
. Este bine sa va abtineti de la consumul excesiv al uleiurilor vegetale, cofeina, carbohidrati rafinati si alcool. Combinati dieta de stimulare a detoxifierii cu o hidratare adecvata si cu exercitiu fizic pentru cresterea eliminarii toxinelor din organism. Evitati expunerea regulata la PAH (hidrocarburilor policiclice aromatice, fumul de tigara, preparate la gratar), mancaruri, preparate si alimente procesate.

Citește și:

Contact: Clinica de Age Management, str. Londra nr. 36, tel. 0374222444, office@drovidiupenes.ro, www.drovidiupenes.ro, www.agemanagement.ro

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.