Setari Cookie-uri

5 ispite sau moduri de a insela

Care sunt motivele pentru care ajungem sa inselam!

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

Casatoriti sau nu, intr-o relatie mai mult sau mai putin deschisa, fiecare dintre cei doi parteneri isi pun problema daca pot face ceva sa nu fie inselelati. Aceasta este marea dilema sau marele mister.

“Am fost inselata? Daca da, de ce? Puteam oare preveni? Sunt sau nu vinovata pentru ca partenerul a cazut in mrejele altcuiva? Cum va mai fi relatia, se va schimba oare? Pot trece sau nu peste un astfel de eveniment?”

aventura
Foto: Photographee.eu, Shutterstock

Toate aceste intrebari sau multe altele le descoper in cabinet, spuse cu lacrimi in ochi si voce tremuranda sau cu o privire taioasa si dorinta de razbunare.

Dar inainte de orice sa vedem de ce insala oamenii…

Ei bine, raspunsul sincer, lipsit de ipocrizie, este: pentru ca pot! Da, da! Daca ar fi sa facem un sondaj, probabil ca procentul celor care au avut cum si cu cine si au facut-o, este net superior celor care nu au facut acest pas. Iar dincolo de acest raspuns exista alte variatiuni pe tema, prin care cei care au facut-o cauta sa motiveze gestul sau sa gaseasca vinovati. Si dincolo de acestia sunt cei care isi pun in practica fanteziile alaturi de partener sau separat, pentru o noapte sau facandu-si din fantezii un mod de viata. Dar sa vedem cum, cu cine si de ce inselam.

1. “Colegul”. Este cel mai adesea personajul negativ, cel care strica relatii sau cel care este cel mai la indemana. De ce?

Citește și:
  • Pentru ca timpul petrecut la serviciu este net superior celorlalte activitati.
  • Pentru ca arata bine, se comporta asa cum cel de acasa nu o face, pentru ca este glumet, sau pentru ca este singurul care m-a asculta sau m-a intelege cel mai bine….
  • Pentru ca oricum alta varianta nu am unde si cum sa gasesc.
  • Pentru ca eram in training, eram la munte, vinul a fost bun….

2. “Fostul”. Acesta este pe locul 2 in topul preferintelor. Este persoana care ne stie si pe care o cunoastem cel mai bine. Sau pentru ca, este cel care era “deja cucerit”, vorba poetului. O reaintalnire neasteptata sau o relatie care scartaie, pot fi motivele ce pot reaprinde un foc ce mocnea…

3. Aventura de o seara. Este prima pe lista de preferinte a femeilor. Li se pare cea mai securizanta. Sa intalneasca pe cineva necunoscut, care sa le cucereasca, sa le vrajeasca si alaturi de care sa petreaca o seara fierbinte in care sa puna in practica cele mai nebune fantezii. Iar dimineata sa dispara si sa nu afle nimeni. Iar ele sa se intoarca la viata obisnuita, cu gustul pacatului pe buzele ce descriu un zambet strengaresc…

4. Sexul in grup sau sexul cu o persoana de acelasi gen. Acestea sunt fantezii pe care le au ambele sexe, dar putin diferit. Daca femeile se gandesc cum ar fi cu doi barbati sau cu o prietena, barbatii se gandesc mai degraba cum ar fi cu doua partenere… Insa de cele mai multe ori raman doar la stadiul de fantezii, procentul celor care pun in practica fiind foarte mic.

5. Schimbul de parteneri. De cand accesul la informatie este aproape nelimitat, de cand filmele pentru adulti si pozele indecente sunt peste tot, aceasta fantezie a devenit pentru unii un mod de viata. Contra unei sume de bani, sau doar de dragul experientelor, exista o categorie de persoane care practica frecvent schimbul de parteneri.

Oricum ar fi, trebuie spus ca familia reprezinta baza societatii. O familie sanatoasa, cu valori si norme clare, pune cu adevarat in valoare ambii membri ce se pot astfel ajuta si sprijini reciproc. Deasemenea intr-o familie sanatoasa se pot naste si creste copii sanatosi fizic si mental. Fantasmele pot fi doar moduri de a visa sau evenimente de o noapte.

Chiar daca omul este fiinta sociala sau poate tocmai de aceea, dorinta de a schimba partenerul sau dorinta de a incerca si altceva nou apare. Oricat am dori sau nu sa recunoastem acest lucru. Dar daca faceti sau nu pasul, numai voi stiti. Eu va spun doar: aveti grija sa va asumati consecintele! Altfel acest pas poate insemna sfarsitul relatiei de cuplu. Sau inceputul unei noi relatii ori inceputul unor alte forme sau tipuri de relatii....

Citește și:

Foto prima pagina: Voyagerix, Shutterstock


Kudika
20 Ianuarie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


5 mici sfaturi de design interior prin care îți poți transforma camera de zi

De aceea, amenajarea acestei camere nu trebuie minimalizată. Dacă vrei să te bucuri de confort și o ambianță plăcută în sufrageria ta, secretul stă în micile detalii.

...
Kudika

5 Lucruri la care să renunți în această primăvară pentru a fi fericită cu adevărat

În călătoria noastră spre adevărata bucurie, este esențial să ne eliberăm de anumite obiceiuri și mentalități care ne pot împiedica să ne trăim viața în plin. Iată 5 lucruri la... Kudika

5 modalități prin care poți menține armonia în relație

 

Dragostea este un sentiment care ne menține unii lângă alții din dorință proprie, nu din obligație. Dedicația într-o... Kudika


Scoala, intre educatia sexuala si bune maniere

O intrebare pe care o aud aproape zilnic si pentru care am fost rugat sa raspund si in mas media a fost urmatoarea: cand si cum ar trebui introdusa educatia sexuala in scoli.

Pe... Kudika


Sarbatorile de iarna pot aduce suferinta

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut
 

Perioada sarbatorilor de iarna pentru unii poate semana cu un vis frumos, iar pentru... Kudika

Frica de schimbare

Un articol realizat de Andrea Balint, psihoterapeut Gestalt in formare, consilier pentru dezvoltare personala in cadrul Centrului Joy si initiatoare... Kudika